Amanarea aplicarii pedepsei. In ce consta si care sunt efectele?
Având în vedere intrarea în vigoare la data de 01.02.2014 a Legii nr. 286/17.07.2009 privind Codul penal (NCP), continuam prezentarea noutatilor aduse de acest cod, iar în acest articol analizam aspecte referitoare la amânarea aplicarii pedepsei, institutie reglementata în art. 83-90 din NCP.
Retinem ca amânarea aplicarii pedepsei este o institutie noua, care nu are corespondent în legislatia anterioara româneasca (vechiul Cod penal din 1968). În schimb, institutia apare reglementata în dreptul german (art. 59 si urm. C. pen.) si în dreptul francez (art. 132-60 C. pen.).
În ce consta amânarea aplicarii pedepsei si care sunt efectele acesteia?
Asa cum s-a aratat în expunerea de motive ce a însotit NCP, amânarea aplicarii pedepsei consta în stabilirea unei pedepse pentru o persoana gasita vinovata de savârsirea unei infractiuni si amânarea temporara a aplicarii acesteia, atunci când pedeapsa concret stabilita este amenda sau închisoarea de cel mult doi ani, iar instanta apreciaza, tinând seama de persoana infractorului si de conduita avuta de acesta anterior si ulterior comiterii infractiunii, ca în raport cu situatia personala a inculpatului aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada fixa de doi ani.
Sub aspectul efectelor, la împlinirea termenului de supraveghere, persoanei fata de care s-a dispus amânarea nu i se mai aplica pedeapsa si pe cale de consecinta nu este supusa nici unei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savârsita daca aceasta a avut o conduita care sa justifice optiunea instantei de a nu-i aplica o pedeapsa.
În schimb, amânarea aplicarii pedepsei nu produce efecte asupra executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute în hotarâre.
Citeste mai departe pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!