Proiectul de lege pentru constituirea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania a fost reclamat la Bruxelles
Uniunile din care fac parte asiguratorii si brokerii din asigurari (UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din România si UNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta în Asigurari din România) au cerut Comisiei Europene sa se pronunte cu privire la proiectul de lege pentru constituirea, organizarea si functionarea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR), argumentând ca înfiintarea acestei asociatii si folosirea exclusiva a acesteia în expertizele auto ar duce la crearea unui monopol pe piata si ca înfiintarea CEETAR este oricum inutila odata ce exista deja un Corp al Expertilor Tehnici avizati de Ministerul Justitiei, functional de sapte ani.
„Noi nu suntem împotriva expertilor, ci a înfiintarii unei asociatii private – dar înfiintate prin lege – care sa aiba monopol pe întreaga piata. În prezent exista experti avizati de Ministerul Justitiei si experti care actioneaza în întreaga Europa care sunt membri ai UNSICAR si care pot fi folositi cu succes în cazul în care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) decide sa modifice normele astfel încât sa interzica societatilor de asigurari sa mai foloseasca expertii pe care i-a angajat. Corpul Expertilor Tehnici, avizat de Ministerul Justitiei, functioneaza din 2007, si sunt independenti. Pentru a obtine dreptul de a profesa ei dau un examen”, a declarat pentru Curierul National Bogdan Andriescu, presedinte UNSICAR.
„Nu avem nevoie de alta asociatie, mai ales ca în proiectul de lege supus ieri dezbaterii în Senat exista o prevedere potrivit careia doar ei pot fi folositi în expertizele auto. Altfel spus, am lua pâinea de la gura expertilor existenti. Noi am sesizat deja un organism european – Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) – asupra acestui proiect de lege, care ne-a raspuns ca nu poate face nimic atât timp cât este vorba despre un proiect, dar, odata intrat în vigoare, ar putea declansa procedura de infringement împotriva României”, a explicat acesta.
Corpul Expertilor Tehnici – CET-R – functioneaza din 2007, are personalitate juridica si aproximativ 2.000 membri, specialisti atestati de organele abilitate în toate domeniile de activitati economice si îsi desfasoara activitatea în Municipiul Bucuresti si în 38 de filiale judetene, dupa cum se mentioneaza pe site-ul asociatiei.
Proiectul a primit aviz negativ de la doua comisii parlamentare
UNSAR si UNSICAR au sesizat Comisia Europeana cu privire la prevederile proiectului de lege privind înfiintarea CEETAR, argumentând ca acest lucru ar duce la încalcarea normelor europene si ar afecta functionarea pietei românesti de asigurari. Conform raspunsului primit de la Bruxelles, sesizarea celor doua asociatii se afla în analiza, CE urmând sa decida ulterior daca va declansa sau nu procedura de infringement.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!