Comisia de munca a Camerei Deputatilor a avizat favorabil revenirea la pensiile speciale în cazul aviatorilor

 

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a decis, marti, revenirea la pensiile speciale în cazul aviatorilor, avizând favorabil o initiativa legislativa în acest sens, presedintele comisiei Florin Iordache precizând ca, astfel, se poate ajunge ca un pilot sa aiba o pensie de cel mult 9.000 lei.

comisia de revizuire a constitutieiProiectul de lege initiat, printre altii, de Calin Popescu Tariceanu, Victor Ciorbea, Alina Gorghiu, Victor Paul Dobre, urmeaza sa fie dezbatut de catre plen.

Presedintele Comisiei, Florin Iordache (PSD), a precizat ca proiectul adoptat prevede ca pensia speciala pentru piloti, ingineri de bord, personal navigant, stewardese se determina prin aplicarea unui coeficient de 80% la media veniturilor pe care pilotii si personalul navigant le-au avut în ultimele 12 luni.

„Practic, aceasta lege spune: tinând cont de veniturile pe care le-au avut în ultimele 12 luni, media la aceste venituri, se aplica o corectie de 80% si aceasta este pensia pe care acesti oameni o vor avea”, a explicat Iordache.

El a mai aratat ca în timpul guvernarii Boc acestora li s-au taiat pensiile speciale, cei care si-au câstigat în instanta drepturile vor ramâne cu ele, iar acum „se repara o nedreptate”.

„Este vorba de 1300 de persoane care beneficiaza de aceasta lege, de aceste pensii speciale. Legea intra în vigoare în 30 de zile de la adoptare, adica undeva în luna decembrie”, a spus Iordache.

El a aratat ca, dupa aplicarea acestei legi, un pilot ar ajunge sa aiba o pensie de 7-8 mii sau 9 mii lei, în timp ce personalul însotitor navigant, stewardesele la 4-5 mii lei.

„În aceste conditii în care se revine la pensiile speciale, vom discuta de o pensie de 7-8 mii lei la care poate sa ajunga un pilot si 4-5 mii lei o pensie pe care poate sa o aiba o stewardesa”, a mai explicat Iordache.

„Este vorba de 1200 de piloti si personal navigant cu o suma pe luna de 10.000 lei. Dorim sa reparam aceasta nedreptate, pensia este un drept special si atât timp cât acest drept a fost încalcat prin taierea pensiilor de serviciu de catre Guvernul Boc, noi ne-am angajat sa facem toate aceste reparatii, lucru pe care l-am dovedit si astazi”, a declarat ministrul Muncii RRovana Plumb dupa adoptarea proiectului în Comisia de munca. Alina Novaceanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie