Regimul juridic al contraventiilor. OG nr. 17/2014

 

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 629 din 27 august 2014 a fost publicata Ordonanta nr. 17/2014 pentru modificarea art. 9 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

monitorul oficial al romanieiPrincipala noutate pe care o aduce OG nr. 17/2014 consta în faptul ca, odata cu intrarea în vigoare, la data de 30 august 2014, în cazul în care contravenientul persoana fizica nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la ramânerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale, prevazut la art. 39 alin. (2) lit. a), în a carui raza teritoriala domiciliaza contravenientul va fi cel care are competenta de a sesiza instanta judecatoreasca în a carei circumscriptie domiciliaza acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati în folosul comunitatii, tinându-se seama de partea din amenda care a fost achitata (art. I din OG nr. 17/2014).

Amintim ca, în prezent, potrivit art. 9 alin. (3) OG nr. 2/2001, în forma înca în vigoare, “în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la ramânerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savârsit contraventia, în vederea înlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati în folosul comunitatii, ?inându-se seama de partea din amenda care a fost achitata.”

Totodata, OG nr. 17/2014 mai prevede ca procesele si cererile, privind înlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati în folosul comunitatii, în curs de solutionare la data intrarii sale în vigoare vor continua sa fie solutionate de catre instantele legal învestite, în conformitate cu dispozitiile legale în vigoare la data când acestea au fost pornite (art. II din OG nr. 17/2014).

Ordonanta va intra în vigoare în data de 30 august 2014. Andrei Pap, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie