Studiu GfK: Cresterea economiei romanesti este fara impact asupra consumatorilor

 

Economia româneasca înregistreaza de circa 18 luni o crestere puternica, însa acest salt economic nu a avut deocamdata impact asupra consumatorilor, potrivit concluziilor studiului GfK „Climatul de consum în Europa pentru al doilea trimestru al lui 2014”, remis azi redactiei.

piata de consum„Asteptarile privind starea economiei se situeaza în prezent la -10,4 puncte. Este o crestere de circa 7 puncte, comparativ cu luna martie. Însa, în urma cu un an, indicatorul se afla la un nivel similar, respectiv -16,1 puncte. Asteptarile privind veniturile sunt si ele, cu toate ca doar marginal, sub media pe termen lung de zero puncte, situându-se la -0,7 puncte. Ceea ce înseamna ca, în comparatie cu luna martie, indicatorul a crescut cu 7,5 puncte. Cu un an în urma, valoarea era de -5,3 puncte”, se precizeaza în studiul GfK.

În momentul de fata, dorinta de cumparare a românilor se situeaza la -14 puncte, respectiv la acelasi nivel ca si în luna martie. Comparativ cu iunie 2013, cresterea înregistrata este, de fapt, de 8,5 puncte. În mai, indicatorul se situa la -8,4 puncte, urcând deci la cea mai ridicata valoare avuta din decembrie 2013.

Indexul climatului de consum pentru UE 28 a crescut usor în trimestrul al doilea, situându-se în prezent la 9,1 puncte. Aceasta este cea mai ridicata valoare înregistrata din aprilie 2008, când indicatorul se situa la 11,9 puncte. Diversii indicatori prezinta o tendinta ascendenta în majoritatea tarilor. Grecii, mai ales, par sa considere ca ce a fost mai greu a trecut. Comparativ cu începutul anului, consumatorii polonezi si cehi adopta si ei o atitudine cu mult mai optimista în ceea ce priveste viitorul.

Comisia Europeana va continua, conform GfK, sa se concentreze intens asupra necesitatii continuarii impunerii de masuri de austeritate de catre fiecare tara si asupra masurii în care o crestere a împrumuturilor este justificata în vederea redresarii economiilor nationale. Ajutorul pentru eurosceptici va începe sa se reduca treptat numai daca se poate gasi o solutie eficace si durabila, care sa readuca întreaga Europa pe calea cresterii. A.C. bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie