Lipsa investitiilor publice, principala cauza a recesiunii economice

 

Lipsa investitiilor, în special a celor publice, este, în opinia economistilor, principala cauza a recesiunii economice. Care sunt sansele ca statul sa cheltuiasca mai mult în a doua jumatate a anului?

grafice1Recesiunea tehnica a economiei românesti – pentru ca astfel este definita scaderea produsului intern brut în doua trimestre consecutiv – are mai multe cauze. Cea mai evidenta, în opinia analistilor economici, este reducerea masiva a investitiilor. Fie ca este vorba de lucrarile publice, fie de cele private, rolul statului a fost decisiv în prima jumatate a anului. Situatia este oglindita de câtiva indicatori. Pe de o parte, investitiile de la buget au fost taiate cu circa 2,3 miliarde lei si au fost cu o treime mai mici decât în primul semestru al anului trecut. Din acest motiv s-au redus si lucrarile de constructii cu 10%.

Pe aceeasi linie se înscrie si absorbtia fondurilor europene. Guvernul îsi propusese sa atraga 7,8 miliarde euro din fonduri structurale, dar a reusit sa încaseze doar 45% din suma. În aceste conditii, anul acesta nu a aparut niciun kilometru nou de autostrada, iar alte proiecte au ramas înghetate. Pe de alta parte, investitiile private s-au diminuat, iar politicile economice ale guvernului au avut un impact major si în cazul lor. Taxa pe constructiile speciale, asa-numita taxa pe stâlp, care se aplica pe toate activele unei companii pentru care nu se platesc taxe locale, a fost o frâna pentru deschiderea de noi proiecte.

Investitiile s-au prabusit

„Planurile investitionale ale companiilor au fost nefavorabil influentate în semestrul I de acciza la carburanti si de taxarea constructiilor speciale. Evolutia nefavorabila a investitiilor productive din primele sase luni ale anului se reflecta negativ la nivelul potentialului economic”, spune economistul-sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu. Efectele se vad în rezultatele financiare mai slabe raportate de companii în 2014. OMV Petrom, de exemplu, a aratat ca vânzarile la pompa au fost mai mici cu 7% din cauza cresterii accizelor, iar anumite proiecte de investitii au fost anulate din cauza taxei pe stâlp.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie