Gratiela Milu, judecator: Medierea functioneaza si este de viitor

 

Chiar daca nu poate profesa ca mediator, judecatorul Gratiela Milu a facut cursul de mediatori inca din anul 2010. Entuziasmul cu care a primit implementarea medierii prin Legea 202/2010 i-a fost frant deoarece considera ca progresele de atunci au fost ciuntite de Legea 115/2012.

Parerea judecatoarei este ca pentru a progresa in implementarea medierii avem nevoie de doua parghii, coercitia si cointeresarea, iar prin legea 115 aceste doua parghii sunt diminuate.
Prin nerestituirea taxelor de timbru a fost inlaturat aspectul financiar care motiva partile sa apeleze la mediere.
Doar prescurtarea termenelor de judecata mai ramane ca argument pentru mediere, deoarece termenele lungi sunt punctul vulnerabil al instantei.
Opinia majoritatii judecatorilor este aceea ca nu exista o practica unitara a instantelor in folosirea medierii si ca nu exiata nici o sanctiune expresa pentru aceia care nu participa la informarea prealabila. Singura sanctiune prevazuta fiind amenda admninistrativa, parerea judecatoarei este aceea ca e nevoie sa se faca demersuri pe langa legiuitor astfel incat neparcurgerea medierii sa fie sanctionata cu inadmisibilitatea cauzei.
Legea 115, prin modificarile pe care le aduce, nu mai reduce numarul de dosare in instanta ci doar timpul de rezolvare a acestora.
Gratiela Milu considera ca mediatorii sunt prejudiciati de noile reglementari si ca lucrurile nu stau deloc bine din punct de vedere legislativ. Judecatoarea considera ca e potrivit ca in instanta sa se judece numai cauzele litigioase, eliminand astfel posibilitatea de a se ajunge sa avem justitiabili cu stagiari.
„Apelarea la mediere este dovada sanatatii mentale a societatii in care traim”, sustine doamna judecator.

Anca Stancu, MediereNet

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie