Evaluarea competentelor salariatilor romani, intre aberatie si normalitate

 

Odata cu modificarea Codului muncii prin Legea nr. 40/2011, în legislatia muncii a fost introdus un nou concept – evaluarea competentelor salariatilor. Bine, acest concept nu era unul tocmai nou, multinationalele folosind cu mult înainte de aparitia Legii nr. 40/2011 diferite modalitati de evaluare a competentelor propriilor salariati fie pentru a-i ierarhiza din punct de vedere al performantei, fie pentru a le acorda diferite prime sau bonusuri în functie de rezultatele obtinute.

competitivitateDar nu toti angajatorii au fost pregatiti pentru o astfel de modificare, astfel încât, unii dintre ei au început sa inventeze criterii care mai de care de evaluare a competentelor sau sa traduca, într-un mod ciudat, dispozitii aplicabile în companii din strainatate. Astfel, s-a ajuns ca în reglementarile interne sa se regaseasca o serie de criterii de evaluare a competentelor salariatilor din cele mai ciudate.

Ultimul exemplu l-am întâlnit în „Sistemul de performanta si dezvoltare profesionala” aplicabil în cadrul unei banci comerciale si care mentioneaza în capitolul dedicat evaluarii competentelor faptul ca „Cerinte privind atitudinea profesionala sunt grupate si sistematizate într-un model de 8 competente viabile la nivelul grupurilor …: Management vizionar, Gândire dincolo de limite, Trairea si promovarea diversitatii culturale, Inspira Angajament, Dezvoltarea echipei si capacitatii de lider, Autoevaluare si învatare, orientare catre client, Performanta si orientare catre rezultate”.

Stau si ma întreb ca un cârcotas: Oare ce a vrut sa spuna autorul prin Management vizionar si Gândire dincolo de limite? Cum pot fi evaluate aceste doua aspecte? Evident ca numai subiectiv, iar partea mai putin placuta o reprezinta faptul ca evaluarea dupa astfel de criterii, potrivit aceleiasi proceduri de lucru, are o pondere de 20% în acordarea calificativului final. Enorm!

Si, ca sa merg si mai departe, pe baza acestor calificative se realizeaza ierarhizarea salariatilor, pe baza evaluarii având la baza astfel de criteriilor aberante, salariatul putând fi concediat pentru lipsa unui management vizionar sau pentru faptul ca gândirea sa nu depaseste limitele.
Aberant!

Av. Razvan Vasiliu, Vasiliu & Miclea, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie