Incepand de astazi Romania exporta gaze catre Republica Moldova
Primele livrari de gaze naturale din România catre Republica Moldova, prin gazoductul Iasi-Ungheni, vor începe astazi. Sunt primele exporturi de gaze care se fac din România.
Premierul Victor Ponta si omologul sau din Republica Moldova vor inaugura azi gazoductul Iasi-Ungheni, în cadrul unei vizite oficiale pe care prim-ministrul României o face în Republica Moldova. Va fi pentru prima data în istorie când România va exporta fizic gaze.
Conducta de gaze dintre România si Republica Moldova va putea transporta, în urmatorii ani, între 1,5 si 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze rusesti ale Moldovei. România produce anual, în special prin OMV Petrom si Romgaz Medias, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, si importa anual din Federatia Rusa alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.
Republica Moldova, fara regiunea separatista Transnistria, importa anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de înca 1 miliard de metri cubi pe an.
Teoretic, orice producator sau trader poate exporta gaze prin conducta Iasi-Ungheni, dar prima companie care va face acest lucru va fi producatorul de stat Romgaz, dupa cum a declarat directorul companiei. „Vom participa la licitatia de rezervare de capacitate pe Iasi-Ungheni si vrem sa exportam gaze. Nu stim înca la ce pret o vom face, depinde si de contrapartea din Republica Moldova. Ideal ar fi sa fie un pret de piata”, a declarat directorul general al Romgaz, Virgil Metea, acum o saptamâna.
Lucrarile la gazoductul dintre România si Republica Moldova pe ruta Iasi-Ungheni, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate în mai putin un an. Circa o treime din costurile conductei, adica 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene.
România mai este legata de vecini prin alte doua interconectoare: Giurgiu-Ruse, înca nefinalizat, catre Bulgaria, si Arad-Szeged, catre Ungaria. Niciunul nu este, însa, functional pentru exporturi. Exporturi de gaze se fac doar prin Arad-Szeged, însa sunt în sistem backhaul, adica nu fizic, ci doar pe hârtie. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!