Aplicarea penalitatilor de intarziere. Dispozitii in Codul fiscal

 

Venituri neimpozabile

penalitatiPotrivit art. 20 din Codul fiscal, NU sunt impozabile veniturile din restituirea ori anularea unor dobânzi si/sau penalitati de întârziere pentru care nu s-a acordat deducere.

Normele de aplicare a Codului fiscal precizeaza ca sunt considerate venituri neimpozabile veniturile prin care se recupereaza cheltuielile pentru care nu s-a acordat deducere la momentul efectuarii lor, cum sunt: rambursarile de impozit pe profit platit în perioadele anterioare, restituirea unor dobânzi si/sau penalitati de întârziere, veniturile din anularea unor provizioane care au fost considerate cheltuieli nedeductibile la data constituirii lor si altele asemenea.

Penalitatile ca si cheltuieli deductibile

Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.

Normele de aplicare precizeaza ca, în sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, din care am citat, sunt cheltuieli efectuate în scopul realizarii de venituri impozabile si dobânzile, penalitatile si daunele-interese, stabilite în cadrul contractelor economice încheiate cu persoane rezidente/nerezidente sunt cheltuieli deductibile pe masura înregistrarii lor.

NU sunt deductibile, în schimb, dobânzile/majorarile de întârziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile române/straine, prin acestea întelegându-se totalitatea institutiilor, organismelor si autoritatilor din România si din strainatate care urmaresc si încaseaza amenzi, dobânzi/majorari si penalitati de întârziere, executa confiscari, potrivit prevederilor legale.

Citeste articolul integral pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie