Presedintele Federatiei Agricultorilor „Fermierul”: Principala problema cu care fermierii se confrunta este lipsa banilor

 

Agricultorii români se pregatesc intens pentru campania agricola de toamna, majoritatea fermierilor demarând lucrarile agricole specifice fiecarei culturi. Cu toate acestea problemele cu care se confrunta în acest moment nu îi lasa sa-si desfasoare activitatea de zi cu zi. Nici provocarile nu stau departe de sectorul agricol.

agricultura cerealePresedintele Federatiei Agricultorilor – „Fermierul”, Ginu Toma, spune ca principala problema cu care fermierii se confrunta în prezent este lipsa banilor. „Ca în fiecare an dificultatile sunt legate de lipsa banilor. Provocarea cea mai mare este jaful care vrea sa-l faca Guvernul. Exista o propunere de lege în care vor sa mareasca impozitul de la 40-50 de lei pe hectar la 130 de lei pe hectar. Este o crima împotriva fermierilor si a agricultorilor români. Masura se are în vedere a fi implementata din 2015. Se asteapta trecerea alegerilor din toamna pentru ca este riscant, te ia lumea la bataie cu pietre, este japca nu altceva. La un impozit de 30 de euro pe hectar ar însemna vreo 300 de milioane de euro, deci acopera gaurile cu ce au dat ei pe asfaltari, poate si mai mult”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele Federatiei Agricultorilor – „Fermierul”, Ginu Toma.

Subventiile, principala provocare

Fermierul Dumitru Mihalache spune ca araturile de toamna au fost finalizate, urmând sa fie înfiintate culturile specifice perioadei. „Araturile de toamna au fost finalizate, urmând ca în perioada imediat urmatoare sa fie înfiintate culturile specifice perioadei. Cu toate acestea cred ca principala provocare o reprezinta nivelul subventiilor pe care le vom primi. S-a promis ca în exercitiul financiar 2014-2020 vor creste sumele alocate sectorului agricol, însa ramâne de vazut ce se va întâmpla. Sper ca agricultura româneasca sa beneficieze de tot sprijinul, în special financiar, din partea Guvernului daca se vrea sa devina un sector important în economie”, a explicat, pentru Curierul National, Dumitru Mihalache.

Fermierul Dumitru Dumitru afirma ca are asteptari foarte mari din partea Guvernului pentru noul an agricol, aratând ca trebuie avut în vedere cresterea nivelului subventiei pentru a recupera decalajele înregistrate fata de fermierii europeni. „Guvernul trebuie sa creasca nivelul subventiilor pentru a recupera decalajele înregistrate fata de fermierii europeni. În Germania agricultorii primesc o subventie de 400 de euro, iar cei români sub 200 de euro. România nu poate fi un jucator important în piata fara o subventie consistenta. Ei iau credite pe 30 de ani cu dobânzi foarte mici pentru achizitia de utilaje, iar noi trebuie sa venim cu banii jos”, a declarat, pentru Curierul National, Dumitru Dumitru.

Relatia fermier-banca, una dificila

Întrebat cum se prezinta relatia fermier-banca, Dumitru afirma ca este una dificila. „Se merge pe principiul „mai stai la coada”. Daca nu platesc ratele la banca timp de doua luni de zile ca nu-mi intra banii în cont de la cel care i-am predat cerealele ajung rau – platnic. Pe cel de la banca nu-l intereseaza, a venit data scadenta trebuie sa platesc ratele. Fiind rau platnic la urmatoarea investitie care o am în vedere reprezentantul bancii o sa spuna ca am întârziat doua sau trei luni de zile cu ratele si îmi spune ca nu mai sunt bancabil. De asemenea, garantiile solicitate pentru un credit sunt duble. Pentru un împrumut de 30.000 de euro pentru achizitia unui tractor trebuie sa pun drept garantie casa si utilajele existente în societate. Normal ar fi sa garantez cu bunul achizitionat, nu cu casa”, a precizat fermierul. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie