Noile Reguli de Arbitraj ale Curtii de Arbitraj International de la Londra intra in vigoare de la 1 octombrie 2014

 

De la 1 octombrie anul curent intra în vigoare noile Reguli de Arbitraj ale Curtii de Arbitraj International de la Londra (în continuare, ”LCIA”), înlocuindu-le pe cele care s-au aplicat începând cu 1 ianuarie 1998. Schimbarile, necesare în vederea alinierii lcia arbitration and adr worldwideregulilor de arbitraj la cerintele moderne în materie, urmaresc sa reduca timpul si costurile alocate arbitrajului, precum si sa disciplineze conduita partilor si a reprezentantilor lor, în lumina unei proceduri echidistante si (mai) eficiente. Astfel, începând cu luna octombrie 2014, trimiterile la Regulile de Arbitraj LCIA din conventiile compromisorii vor desemna varianta din 2014 a acestora, în lipsa unei prevederi contrare a partilor. În cele ce urmeaza, vom trece punctual în revista elementele de noutate introduse prin aceasta noua versiune a Regulilor de Arbitraj LCIA.

A. Începutul arbitrajului

Cererea Arbitrala si Raspunsul pârâtului

Noile Reguli prevad expres necesitatea ca între elementele Cererii Arbitrale sa fie cuprinse si indicarea valorii estimate a obiectului disputei, precum si dovada transmiterii efective a cererii si a documentelor aferente catre celelalte parti. Daca o astfel de transmitere nu a avut loc la momentul introducerii Cererii Arbitrale, este suficienta mentiunea ca dovada respectiva va fi produsa în cel mai scurt timp (Art. 1.1 lit. VII). În situatia în care transmiterea efectiva nu poate fi demonstrata potrivit standardelor LCIA, reclamantul va trebui sa ofere informatiile relative la orice alta forma eficienta de comunicare pentru care a optat.

Regula potrivit careia data primirii de catre Secretariatul LCIA a Cererii Arbitrale este considerata ca fiind data la care arbitrajul a început se pastreaza; însa, spre deosebire de versiunea precedenta a Regulilor, acest efect este prevazut sub conditia primirii efective de catre LCIA a taxei de înregistrare (în prezent – 1.750 £). Aceasta data este nominalizata ca atare – Data de Începere (”Commencement Date”) – devenind un moment de referinta în functie de care se vor calcula diverse termene, cum este si acela în care trebuie depus Raspunsul pârâtului la Cererea Arbitrala.

Sub acest din urma aspect este manifesta tendinta LCIA de a fi avut în vedere celeritatea procedurii prin adoptarea noilor Reguli de Arbitraj. Astfel, nu numai ca termenul de Raspuns al pârâtului este redus de la 30 la 28 de zile, dar el începe sa curga de la Data de Începere (deci de la momentul înregistrarii Cererii Arbitrale la Secretariatul LCIA), iar nu de la data comunicarii efective catre el a Cererii Arbitrale si a documentelor aferente. Din cuprinsul regulilor nu rezulta care este modalitatea în care pârâtul va fi încunostintat despre Data de Începere, având în vedere ca acestuia îi este comunicata Cererea Arbitrala de catre reclamant însusi, iar nu de catre Secretariatul LCIA. Pe de alta parte, termenul de depunere a Raspunsului de catre pârât poate fi restrâns sau extins de catre Curte, fie din proprie initiativa, fie la cererea oricareia dintre parti. Potrivit Art. 2.4, nedepunerea Raspunsului în termenul de 28 de zile echivaleaza cu renuntarea la dreptul de a nominaliza arbitri, însa nu va constitui prin ea însasi un motiv de a înlatura apararile de fond ori cererile incidentale ce ar putea fi ridicate de catre pârât în cadrul arbitrajului.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie