Benoit Catel, presedinte Volksbank: Mediul de afaceri are nevoie de mai multa stabilitate in zona economica, legislativa si fiscala

 

Interviu cu domnul Benoit Catel, presedinte Volksbank

Benoit CatelReporter: Care sunt cele mai importante provocari cu care se confrunta sistemul bancar românesc, în opinia dumneavoastra?

Benoit Catel: Din punct de vedere macro, este nevoie de mai multa stabilitate în zona economica, legislativa si fiscala. De aceea, principalele riscuri pe care le întrevad în 2014 sunt legate de un grad redus de stabilitate. În plus, sectorul bancar se lupta în continuare cu un deficit de imagine, fiind o zona pe care ar trebui sa ne concentram mai mult atentia.

Reporter: Ce sectoare economice atrag cel mai puternic interes din partea bancilor?

Benoit Catel: Ar trebui încurajate investitiile în sectorul productiv, energetic, agricol, precum si în segmentul profesiilor liberale. Totodata, exista o presiune pentru finalizarea proiectelor europene în urmatorii doi ani si bancile ar putea intra în joc asigurând cofinantarea si finantarea pe termen scurt a proiectelor.

Reporter: Cum considerati ca poate fi relansata creditarea în România?

Benoit Catel: Desi se observa o îmbunatatire a creditarii în primul semestru din acest an, bancile se lupta înca cu reticenta clientilor generata de criza. Trebuie sa ne asiguram ca oamenii de afaceri si noii întreprinzatori înteleg ca avem resursele necesare si vrem sa le sustinem afacerile. Avem fonduri si dorim sa finantam IMM-urile care-si pot respecta angajamentele de creditare. Consider ca încrederea consumatorilor este unul dintre ingredientele cheie pentru a vedea o redresare durabila în sectorul IMM-urilor si nu numai, iar jucatorii cheie trebuie sa lucreze împreuna pentru restabilirea acestui sector.

Reporter: Cum am putea sa crestem gradul de bancarizare din România?

Benoit Catel: Într-adevar, gradul de bancarizare din România este mult sub media europeana, în conditiile unui numar ridicat de institutii de credit prezente pe piata, tinta acestora fiind în special populatia urbana din marile orase. Reticenta bancilor pentru intrarea în mediul rural este strâns legata de gasirea unor venituri certe si a unor garantii eligibile, astfel încât institutiile sa poata veni cu produse de finantare adecvate. În aceste vremuri, pentru a pastra si atrage noi clienti, bancile nu trebuie sa ofere numai dobânzi atractive, ci servicii integrate. Principalele argumente în extinderea gradului de utilizare a serviciilor trebuie sa fie legate de o calitate mai buna, inovatie, siguranta, usurinta în utilizare si preturi competitive.

Citeste interviul integral pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie