Ajutoare de stat pentru Hidrocentrala Tarnita

 

Statul spera sa atraga investitori privati pentru finantarea Unitatilor 3 si 4 prin oferirea unor facilitati precum posibilitatea contractarii energiei electrice înainte de obtinerea licentei de producator, atât pe platforma OPCOM, cât si în afara acesteia si hidrocentrala-tarnitadezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferenta) – model utilizat în cadrul reformei pietei de electricitate din Marea Britanie. Autoritatile mai analizeaza si posibilitatea garantiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finantarii celor 5 miliarde de euro – necesarul estimat pentru construirea reactoarelor.

Tot de ajutoare de stat este nevoie si pentru atragerea investitorilor pentru construirea hidrocentralei Tarnita, proiect evaluat la un miliard de euro, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de Departamentul pentru Energie.

Mai multe surse din piata ne-au explicat: „Niciun mare proiect energetic nu se mai poate face fara facilitati. Nu numai chinezii, ci si investitorii europeni si cei americani au nevoie de multe garantii ca-si vor recupera banii în contextul actual de piata, în care ne confruntam cu preturi mici si supra-productie. Tarnita a fost, initial, conceputa sa joace pe piata libera, în special pe cea spot. Fiind o centrala de acumulare si pompaj, poate functiona în functie de necesarul pietei. Pompeaza apa în lac atunci când energia este ieftina si o vinde în orele de vârf de consum, când e cea mai scumpa. Când functioneaza în pompaj, centrala consuma energie. Acum Tarnita nu este rentabila decât în piata de echilibrare, pentru a balansa functionarea impredictibila a regenerabilelor. De aceea are nevoie de un contract cu Transelectrica, pentru a fi la dispozitia dispecerului sistemului energetic”.

Potrivit proiectului de ordonanta, statul încurajeaza investitiile ce au ca scop construirea si operarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj, cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat.

Cum energia electrica consumata de o astfel de hidrocentrala în procesul de functionare în regim de pompaj constituie un consum propriu tehnologic, Departamentul pentru Energie propune scutirea de la plata certificatelor verzi, a bonusului pentru cogenerare si de la plata tarifului pentru serviciul de transport, respectiv componenta de extragere de energie electrica din retea, si a tarifului pentru serviciul de sistem, prevazute de reglementarile legale, pentru energia consumata în regim de pompaj. O alta scutire propusa este pentru obligatiile de plata specifice de gospodarire a resurselor de apa (n.r. taxa pe apa uzinata).

Autoritatile vor ca ANRE (reglementatorul pietei) sa elaboreze reguli speciale astfel încât compania de proiect pentru o hidrocentrala cu acumulare prin pompaj sa poata încheia cu Transelectrica, pe baza calificarii preliminare, un precontract privind furnizarea viitoare de servicii de consumator dispecerizabil (n.r. aflat la dispozitia Dispecerului National ) pâna la asigurarea completa a capacitatilor de pompaj necesare deplinei sigurante în functionare a sistemului energetic national.

Dupa finalizarea si punerea în functiune a hidrocentralei, aceasta obtine de la ANRE licenta de operare si este calificata definitiv de catre operatorul de sistem drept furnizor de servicii de consumator dispecerizabil pentru restaurarea sistemului atunci când este nevoie.

Sursele noastre ne-au spus ca o hidrocentrala precum Tarnita este rentabila doar daca diferenta de pret al energiei între orele de noapte si cele de zi (vârf de sarcina) este mare. Astfel, pe piata de echilibrare preturile pornesc de la 10 bani pe MWh la 450 de lei/MWh plus media pietei spot din ziua respectiva. Pe aceasta piata, Dispecerul echilibreaza zilnic consumul cu productia de energie dând ordine de pornire/oprire a centralelor. „Perdantii” sunt operatorii care creeaza dezechilibrele si care sunt „penalizati” pe aceasta piata.

Aceste ajutoare vor fi acordate hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj doar cu avizul Consiliului Concurentei, ANRE si Comisiei Europene. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie