Piata de birouri a cunoscut in semestrul I cea mai mare crestere din ultimii 6 ani

 

În primul semestru din acest an au fost închiriati 108.000 mp de spatii de birouri, cel mai mare volum înregistrat într-un semestru din anul 2008 pâna în prezent.

BirouriStocul modern de birouri din Bucuresti a ajuns la 2,114 milioane mp la sfârsitul primului semestru al acestui an, aproximativ 3% din aceasta suprafata reprezentând livrari de spatii noi, conform datelor DTZ Echinox.

În 2014 se vor livra 132.000 mp de birouri, aproximativ 60% din aceasta suprafata fiind preînchiriata.

„Cererea de spatii de birouri a crescut gradual în prima parte a anului si anticipam mentinerea acestei tendinte si în urmatoarele trimestre. Optiunea preferata a chiriasilor continua sa fie relocarea în cladiri existente sau ce urmeaza a fi livrate într-o perioada de 6-12 luni. Acest comportament este încurajat atât de costurile de ocupare, care continua sa fie atractive datorita pachetelor de incentivare, cât si de calitatea spatiilor de birouri nou livrate. Identificam în piata companii mari care cauta solutii pentru a-si consolida operatiunile, dar si companii care vor sa deschida divizii noi în România, ceea ce ofera o perspectiva interesanta asupra noilor dezvoltari imobiliare”, a spus Madalina Cojocaru, Head of Office Department DTZ Echinox.

Cinci cladiri de birouri, livrate în primele 6 luni

Prima jumatate a anului a fost marcata de livrarea a cinci cladiri de birouri, cu o suprafata totala închiriabila de 68.500 mp: Hermes Business Campus, Metropolis Bravo, Afi Business Park faza II, Green Gate si Floreasca Cube. Cele mai multe spatii au fost livrate în vestul Capitalei, peste 65% dintre aceste livrari (45.100 mp) având loc în trimestrul al doilea din acest an.

Zona Centru-Nord continua sa fie cea mai atractiva pentru chiriasi, cu o pondere de 55% din suprafata tranzactionata în primele sase luni, urmata de zona de Vest, cu 15%, si Pipera cu 13%. În CBD majoritatea tranzactiilor au fost încheiate în T1, iar suprafata medie închiriata a fost de 500 mp.

O mare parte a cererii – peste 52% – a venit din partea companiilor de tehnologie si Telecom (Vodafone, Orange, Ericsson, WNS), urmate de companiile din sectoarele de productie si industrial (Schneider Electric, Kellogg’s, Lenovo) cu 15% si cele din sectorul de servicii profesionale (Peli Filip, Lavalin, TNT) cu 16% din total.

În prima jumatate a anului, volumul total al închirierilor a fost de 108.000 mp, cu 25% mai ridicat decât cel înregistrat în aceeasi perioada din 2013. Acesta reprezinta cel mai mare volum al închirierilor înregistrat într-un semestru din 2008, fara a lua în calcul consolidarea realizata în 2010 de Petrom într-o cladire proprie de birouri.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie