Interesele producatorilor romani din industria alimentara neprotejate

 

Din 2011, niciun produs românesc nu a mai primit din partea Comisiei Europene recunoasterea denumirii de origine protejata sau indicatie geografica protejata. Vecinii nostri înregistreaza însa produs dupa produs.

Producatori alimentePe 7 aprilie 2011, Comisia Europeana publica un Regulament prin care Magiunul de prune de Topoloveni obtinea certificatul de indicatie geografica protejata (IGP), un act care îi ofera pe piata comunitara atât o protectie a proprietatii intelectuale cât si vizibilitate pe o piata extinsa. De atunci niciun alt producator autohton nu a mai obtinut recunoasterea unor indicatii geografice pentru produsele lor, în timp ce statele din jur înregistreaza marca dupa marca. Anul acesta nu s-au depus noi documentatii, iar în asteptarea aprobarii finale sunt doar doua produse: Telemeaua de Ibanesti si Novac Afumat din tara Bârsei.

„La noi exista o lista cu produse, dintre care ultimele doua dosare înregistrate sunt pentru certificarea salamului de Sibiu si brânza telemea de Marginimea Sibiului. Dar dosarele nu sunt complete pentru a le putea trimite la Bruxelles. Trebuie mai întâi sa le publicam pe site-ul nostru pentru opozitia nationala si mai apoi procedura pentru UE”, explica pentru ECONOMICA.NET Viorel Morarescu, director general în Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Restul europenilor sunt mult mai protejati decât românii

Între timp, statele europene depun dosar dupa dosar pentru a proteja interesele producatorilor lor din industria alimentara. Numai anul acesta, Croatia, spre exemplu, a depus la Comisia Europeana 13 cereri pentru produse pe care doreste ca forumul european sa le certifice ca fiind de origine protejata sau cu indicatie geografica protejata. La rândul ei, Italia a depus 9 astfel de cereri, Franta 7 si Cipru 2. Bulgaria nu are niciun dosar în lucru, dar are 3 produse certificate de catre Comisia Europeana, dintre care doua înregistrate anul acesta. Ungaria are 14 produse înregistrate, iar Slovacia 15.

Citeste articolul integral pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie