Garantiile angajatului cu privire la salariul sau

 

Nicio retinere din salariu nu poate fi operata în afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege. Astfel suna reglementarea de principiu, data de art. 169 din Codul muncii. Totusi, sa vedem si cum sunt reglementate anumite situatii specifice.

angajatAlineatul (2) al aceluiasi articol vine sa precizeze ca, în caz de daune cauzate angajatorului, acesta poate face retineri din salarii, dar numai “daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva”.

Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata în astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin în integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale.

Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de trei ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

Termenul de prescriptie este întrerupt în cazul în care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului.

Retineri din salariu când angajatul are datorii la mai multi creditori

Legat de aceaasi materie, angajatorul trebuie sa aiba în vedere si ordinea de plata în cazul pluralitatii de creditori ai salariatului. Astfel, va fi respectata urmatoarea ordine:

a) obligatiile de întretinere;

b) contributiile si impozitele datorate catre stat;

c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;

d) acoperirea altor datorii.

ATENTIE! Codul muncii este strict în ce priveste cuantumul retinerilor, precizând ca retinerile din salariu cumulate nu pot depasi în fiecare luna jumatate din salariul net.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie