Probleme semnalate de parchete la interpretarea si aplicarea dispozitiilor noilor coduri in materie penala

 

In perioada 15 martie – 30 iunie 2014 pe adresa de e-mail noile coduri@mpublic.ro au fost semnalate de procurori o serie de probleme privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor noilor coduri in materie penala ce nu au format obiectul dezbaterilor anterioare, in legatura cu care nu au fost intocmite note de studiu si care nu au fost cuprinse in analiza intocmita pentru perioada 15 ianuarie – 15 martie 2014.

cod-procedura-penalaMinisterul Public a realizat o sinteza a problemelor invocate si raspunsurile date acestora.

I. Renuntarea la urmarirea penala

Una dintre intrebarile privind aceasta procedura a fost aceea referitoare la semnificatia juridica si limitele consultarii suspectului sau inculpatului in legatura cu obligatiile impuse acestuia in cazul renuntarii la urmarirea penala. Mai concret, s-a pus problema daca se poate dispune renuntarea la urmarirea penala si obligarea suspectului sau inculpatului la repararea prejudiciului, daca acesta nu este de acord cu indeplinirea obligatiei.

In opinia noastra, acordarea beneficiului renuntarii la urmarirea penala si stabilirea unor obligatii pe care suspectul sau inculpatul nu poate ori nu vrea, inca de la adoptarea solutiei, sa si le asume, este discutabila ca finalitate, riscul de a se ajunge la revocarea masurii fiind mare.

S-a pus problema daca renuntarea la urmarirea penala se poate dispune si in cazul in care nu exista suspect in cauza.

Fata de prevederile art. 318 alin. 2 din Codul de procedura penala, aceasta solutie este posibila.

Astfel, textul sus – mentionat face referire la ipoteza specifica in care autorul este cunoscut, ceea ce indreptateste concluzia in sensul ca se poate, ca regula generala, renunta la urmarirea penala si cand autorul nu este identificat.

II. Asistenta juridica

S-a pus intrebarea daca pot beneficia de aparator toti subiectii procesuali si daca exista o contradictie sub acest aspect intre dispozitiile art. 10 alin. 1 si cele ale art. 10 alin. 2 raportat la art. 31 din Codul de procedura penala. In concret, s-a pus problema daca un martor poate sa fie asistat de avocat.

Potrivit art. 31 din Codul de procedura penala, avocatul asista partile ori subiectii procesuali, in conditiile legii.

Respectivele conditii sunt stabilite de art. 10 alin. 1 din Codul de procedura penala, care delimiteaza sfera celor care pot beneficia de asistenta avocatului: partile si subiectii procesuali principali.

In plus, potrivit art. 10 alin. 6 din Codul de procedura penala, dreptul la aparare trebuie exercitat cu buna credinta si potrivit scopului in care a fost prevazut de lege. In acest sens, trebuie avut in vedere ca doar partile si subiectii procesuali principali au in cauza interese proprii, ce trebuie aparate.

In ceea ce-i priveste pe ceilalti subiecti procesuali – agentul procedural, expertul, interpretul, etc. – care participa la proces in virtutea obligatiilor de serviciu, si martorul – datorita obligatiei civice de a ajuta la aflarea adevarului, ei nu au si nici nu trebuie sa aiba si sa exprime interese personale in cauza.

Citeste mai departe pe infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie