Medierea penala, un castig atat pentru victime cat si pentru infractori
Cazurile penale ar putea fi rezolvate pe cale amiabila. Atât victimele, cât si infractorii ar putea ajunge la un acord, la plata unor daune, fara a fi necesara o perioada de detentie costisitoare pentru stat.
Procedura medierii ar putea fi folosita cu succes si în spetele penale. Specialistii în domeniu din Iasi sustin ca atât victimele cât si infractorii ar avea de câstigat din utilizarea acestei metode concepute initial ca un instrument economic. „Cetateanul trebuie sa fie foarte bine informat asupra tuturor aspectelor ce tin de bunul mers al vietii noastre de zi cu zi. Fiecare dintre noi ne confruntam la un moment dat cu o anumita problema sau un conflict pe latura penala. Iar noi, cu voie, sau fara voia noastra, ajungem într-o situatie pe care nu stim cum sa o rezolvam, si la care singura speranta de rezolvare este organul judiciar, Politia, Parchetul, Instanta. De aceea, primul pas pe care îl facem când avem o problema de rezolvat este sa mergem la Politie pentru a face o plângere, o reclamatie asupra unei fapte care sa savârsit”, sustine Liliana Stefan, unul dintre cei mai cunoscuti mediatori ieseni.
Însa, ceea ce nu se stie este faptul ca aceste conflicte se pot rezolva prin mediere. Organul judiciar este obligat sa informeze partile asupra dreptului de a apela la un mediator pentru rezolvare conflictului existent. „Partile pot apela la mediator chiar si înaintea începerii procesului penal. Noul cod penal permite victimei si faptuitorul/infractorul sa spuna ca au încheiat o întelegere. În materie penala, marele avantaj al medierii este acela ca prin retragerea plângerilor sau împacarea partilor, faptuitorul poate scapa fara înscrierea în cazier a faptei penale” a completat Liliana Stefan.
Cum sa scapi de închisoare
Astfel, pentru a veni atât în ajutorul victimei, dar si pentru a sprijini reabilitarea infractorului, organul judiciar trebuie sa informeze si sa trimita partile la mediere, sa ia act de întelegerea partilor prin Acordul de mediere si sa dispuna, dupa caz, începerea sau neînceperea urmaririi penale. „Avantajul consta în timpul redus de solutionare a unui dosar si în reducerea considerabila a cheltuielilor efectuate de catre stat în rezolvarea cazului”, sustine mediatorul. De altfel, medierea în aceste situatii vine si în avantajul suspectilor, care în cazul în care contracteaza serviciile unui mediator pentru a rezolva conflictul pe cale amiabila, pot chiar scapa de închisoare, sau, în cazul în care dosarul ajunge la instanta, judecatorul va lua act de eforturile depuse de inculpat, pentru înlaturarea consecintelor infractiunii si poate sa dispuna renuntarea la urmarirea penala, sau amânarea aplicarii pedepsei.
„Caracterul confidential al medierii face ca acesta procedura sa fie benefica ambelor parti, atât din punct de vedere emotional cât si din punct de vedere etic”
Mediator Liliana Stefan, ziarulevenimentul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!