Banca centrala a Austriei: Bancile din Romania stau mult mai prost decat institutiile de credit prezente in alte tari din regiune in ceea ce priveste creditele neperformante

 

O analiza a bancii centrale a Austriei arata ca bancile din România stau mult mai prost decât institutiile de credit prezente în alte tari din regiune în ceea ce priveste creditele neperformante. Nici Ungaria nu-i departe, dar spre deosebire de unguri, bancherii români ”au uitat” sa provizioneze corespunzator împrumuturile cu probleme. Între timp, bancile austriece îsi reduc constant expunerea pe România.

credite neperformanteLa fiecare euro plasat în credite, bancile din România au pierdut mai bine de 30 de centi, releva o analiza a bancii centrale a Austriei. Concret, ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor, asa cum este ea calculata de catre analistii austrieci, a depasit 32% la finele anului 2013.

Acest nivel este de departe cel mai mare din regiune, chiar si prin comparatie cu tari precum Rusia, Ucraina sau Turcia.

Mai mult decât atât, datele austriecilor releva faptul ca bancherii români au avut o abordare mai putin prudenta în ceea ce priveste creditele cu probleme în conditiile în care nivelul provizioanelor(sumele puse de-o parte pentru a acoperi o eventuala pierdere a creditului) nu a urmat nici pe departe traiectoria creditelor neperformante. Ponderea provizioanelor este de sub 15% din volumul portofoliului ceea ce arata ca nici jumatate de creditele cu probleme nu sunt provizionate. Prin comparatie, în Ungaria, unde neperfomanta se ridica la aproximativ 17%, ponderea provizionelor sare de 13%. În tari ca Turcia, Slovacia sau Cehia, creditele neprformante sunt provizionate integral.

Restantele cresc, creditele noi scad

Analistii de la Viena dau si o explicatie pentru nivelul ridicat al neperformantei, legând aceasta evolutie de apatia care a cuprins sistemul bancar românesc.

“În România, cresterea semnificativa a ponderii creditelor neperformante se datoreaza faptului ca stocul de credite a scazut mai rapid decât activele neperformante”, spun austriecii. Cu alte cuvinte, bancile nu au mai dat credite noi, portofoliul lor a scazut, ceea ce a facut ca procentul neperformantelor sa creasca. De altfel, acelasi raport al bancii austriei, arata ca volumul de credite a continuat sa scada inclusiv în primele trei luni din acest an când, comparativ cu ultimele trei luni din 2013 a fost înregistrat un declin al creditarii de peste 2%.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie