Studiu PwC: Bancile in forma traditionala ar putea sa dispara pana in 2025-2030. Vezi ce institutii le va prelua rolul

 

Bancile în forma traditionala ar putea sa dispara pâna în 2025-2030 având în vedere tendintele actuale de schimbari rapide în domeniul tehnologiei, comportamentul clientilor si cadrul legislativ, se arata într-o analiza realizata de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

bancileModul de functionare a sistemului bancar ar urma sa se schimbe în contextul acestor modificari, iar rolul bancilor ar putea sa fie preluat de alte institutii, ceea ce face ca si rolul factorilor de decizie sa se transforme.Schimbarile rapide în domeniul tehnologiei, comportamentul clientilor si cadrul legislativ actioneaza asupra modului în care functioneaza institutiile bancare si pot reprezenta un dezavantaj pentru acestea, permitând competitorilor din afara sistemului bancar sa intre pe teritoriul bancilor.

În unele economii emergente, mai ales în Africa, operatorii de telefonie mobila au patruns nu numai în domeniul sistemelor de plati, dar chiar si în domeniul creditarii. M-Shwari este un serviciu oferit de operatorul de telefonie mobila Safaricom din Kenya, care permite realizarea de depozite si chiar accesul la credite de valori mici. Compania Safaricom este detinuta în proportie de peste 40% de Vodafone.

Si în tarile dezvoltate, ca SUA sau Marea Britanie, agentiile bancare clasice întâmpina provocari si noi jucatori intra pe terenul lor. Companiile din domeniul tehnologiei patrund si aici în domeniul serviciilor finaciare. De exemplu, Facebook a aplicat pentru o licenta de institutie emitenta de moneda electronica, iari Google a lansat portofelul mobil, numit Google Wallet. Acesta este un sistem de plata prin intermediul telefonului mobil care permite utilizatorilor sa stocheze carti de credit, de loialitate sau carduri cadou.

O parte dintre serviciile bancare ar putea fi preluate si de pietele de capital, mai ales ca piata europeana a activelor securitizate ar putea recupera decalajul fata de cea americana, conform unui studiu publicat recent de BCE si Banca Angliei si citat de cei de la PwC.

Factorii de decizie si cadrul legislativ vor fi pusi în fata propriilor provocari. Daca furnizarea de servicii financiare va continua sa se extinda în afara institutiilor bancare reglementate acest lucru va face ca rolul autoritatilor sa devina mai complex . În aceste conditii, cadrul legislativ va trebui, cel mai probabil, sa se transforme radical. Legislatia va trebui orientata mai mult spre produse si servicii decât spre institutii în sine.

Înlocuirea treptata a bancilor cu institutii nebancare nu este reflectata de legislatia din prezent si nici nu îsi gaseste un loc important în agendele viitoare, dar acest lucru este necesar pentru a face fata schimbarilor.

Totusi, avantajul pe care bancile îl pastreaza înca fata de furnizorii alternativi de servicii bancare este reprezentat de lipsa de încredere a clientilor în noii competitori. Chiar daca imaginea bancilor a fost afectata de criza, brandurile si reputatia acestora ramân destul de puternice, datorita obisnuintei, experientei si reglementarilor.

Pentru a putea face fata acestor schimbari, bancile vor fi nevoite sa îsi consolideze imaginea si sa întareasca încrederea clientilor, sa investeasca în serviciile oferite clientilor si în inovatie operationala, sa se adapteze la schimbarile legislative si sa rezolve problema activelor neperformante si a structurii necorespunzatoare a costurilor. Andra Oprescu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie