Certinvest BET-FI Index este performerul industriei de fonduri mutuale

 

Certinvest BET-FI Index este performerul industriei de fonduri mutuale cu un randament de 33,16% în primele noua luni ale anului, obtinut gratie aprecierii înregistrate de actiunile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea pe bursa.

Indicele BET-FI, referinta SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, a câstigat 21%. Un depozit bancar a adus în medie o dobânda de 5% în acelasi interval, însa banii plasati la banca sunt garantati în limita unui plafon de 100.000 euro. Un câstig similar a adus si investitia în euro, leul înregistrând o depreciere de 5,8% în raport cu moneda europeana în acest an.

Pe locul secund în top se situeaza fondul de actiuni Raiffeisen Prosper cu un plus de 19,72%, obtinut însa din plasamente în fonduri cu investitii pe pietele externe. Al treilea performer este BRD Index Europa Regional cu un randament de aproape 19%.

Primii trei performeri sunt fonduri cu un profil ridicat de risc, care se adreseaza investitorilor dispusi sa îsi asume potentiale pierderi. Din categoria fondurilor riscante fac parte si fondurile cu cele mai slabe performante: Certinvest Short Fund a raportat cea mai mare pierdere, de minus 56% în primele noua luni.

Peste 230.000 de români au investit aproape 8 miliarde de lei în fonduri mutuale, în timp ce valoarea depozitelor bancare ale populatiei depaseste 74 miliarde de lei.

Roxana Pricop, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie