Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a facut public un ghid cu recomandari pentru persoanele care vin din tarile afectate de virusul Ebola

 

Miile de români care muncesc cu lunile în tarile africane afectate de epidemia de Ebola, si care revin în aceasta perioada în vacanta, ar putea fi sursa introducerii în România a febrei hemoragice, care a facut peste 1.000 de morti.

Directia de Sanatate Publica, DSPDirectia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a facut public ieri un ghid cu recomandari pentru persoanele care vin din tarile afectate de virusul Ebola: Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria.

În recomandari sunt explicate simptomele de îmbolnavire, perioada de incubatie, modul de transmitere, riscul celor expusi. Expertii români în boli infectioase sunt de parere ca riscul ca febra hemoragica sa ajunga în România este mic, însa nu este zero.

Pentru Europa riscul este destul de scazut pentru ca exista o atentie sporita referitoare la tot ce înseamna cai posibile de transmitere. Si tot ce înseamna risc epidemiologic, adica pacienti care vin din zona cu probleme, pentru ca focare de Ebola în Europa nu exista. „Riscul este scazut, dar nu este zero”, este de parere expertul în boli infectioase Simin Florescu, director medical al Spitalului „Victor Babes” din Bucuresti.

Mii de muncitori români lucreaza în tari unde epidemia face ravagii, Sierra Leone, Guineea, Liberia. „Acesti muncitori stau cu lunile pe acolo si se întorc în vacanta. Spre acestia ne îndreptam noi atentia în mod special”, spune medicul Simin Florescu.

Conditiile de asistenta medicala precara din Africa sunt principalul factor pentru care boala se extinde în aceste zone. „Or, totusi aceasta problema în Europa este reglementata. În fiecare spital exista mijloace de profilaxie, de evitare a expunerii care sunt standard si care chiar daca nu ating nivelul maximum de siguranta sunt totusi foarte eficiente. La urma urmei, astea împiedica transmiterea”, adauga expertul român în boli transmisibile.

Perioada de incubatie între 4 si 21 de zile

Debutul Ebola este brusc si include simptome asemanatoare gripei, cum ar fi: febra, dureri musculare, mialgii, astenie fizica, cefalee, dureri de gât. Ulterior, pot aparea simptome clinice cum ar fi cele gastrointestinale (voma, diaree, anorexie si dureri abdominal), neurologice (dureri de cap, confuzie), vasculare (faringiana), cunanate (eruptii) si respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultati de respiratie). Mai târziu, în faza finala a bolii, apar manifestarile hemoragice si disfunctia organica, în special cea hepatica si renala. Unele cazuri pot prezenta sângerare profuza interna.

Perioada de incubatie a bolii este 4-10 zile, dar poate varia de la doua la 21 de zile.

Virusul Ebola se transmite cu mare usurinta direct prin contact cu sângele infectat, secretii, tesuturi si organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute ca au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor.

Sunati la spital înainte de a merge!

Persoanele care sunt la risc (au fost în tarile mentionate si au simptome de boala) trebuie sa contacteze, daca este posibil, telefonic unitatea medicala înainte de a se prezenta la control, pentru a permite personalului medical sa utilizeze mijloacele de protectie adecvate la momentul internarii.

Datele de contact în situatii de urgenta sunt: Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta (Ministerul Sanatatii) – telefon: 021/3072614; email: cosuc@ ms.ro.

„Epidemia va mai dura cel putin sase luni”

Epidemia de febra hemoragica Ebola din Africa de Vest „se extinde, iar situatia se deterioreaza mai rapid decât capacitatea noastra de a-i face fata”, a avertizat ieri Joanne Liu, directoarea organizatiei Medecins sans frontieres (MSF), dupa o vizita de zece zile în zona. „Avem o lipsa totala de infrastructuri”, a afirmat ea, apreciind ca „daca nu se stabilizeaza situatia în Liberia, nu se va stabiliza niciodata regiunea”. Epidemia de Ebola din Africa de Vest va dura cel putin sase luni, a adaugat Liu. „Nu am mai vazut niciodata asa ceva. Trebuie sa elaboram o noua strategie, Ebola nu se mai limiteaza la câteva sate, ea se propaga într-un oras cu 1,3 milioane de locuitori, Monrovia”, a explicat directoarea MSF, în cadrul unei conferinte de presa la Geneva. Geta Roman, Daniela Serb, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie