Prevederi in Codul Muncii cu privire la protectia angajatului in caz de concediere sau de abuz al angajatorului

 

Legislatia prevede o serie de masuri, conditii, interdictii si compensatii în cazul concedierilor atât pentru a proteja salariatul de un eventual abuz al angajatorului, cât si pentru a-i da posibilitatea sa-si caute un nou loc de munca.

codul munciiCodul Muncii prevede în mod expres situatiile în care se poate dispune concedierea. Situatiile sunt urmatoarele: savârsirea unei abateri disciplinare grave sau repetate, arestarea preventiva pentru mai mult de 30 zile, necorespunderea profesionala, inaptitudinea fizica si/sau psihica, desfiintarea locului de munca. Interdictiile la concediere se refera la încapacitatea temporara de munca, starea de graviditate, concediul de maternitate, cresterea copilului pâna la o anumita vârsta, concediul de odihna, exercitarea unei functii eligibile într-un organism sindical.

În functie de motiv, Codul Muncii prevede anumite conditii. În cazul în care salariatul nu corespunde profesional, angajatorul poate dispune concedierea sa, doar daca salariatul a refuzat încadrarea în alte locuri de munca vacante în cadrul aceluiasi angajator, compatibile cu pregatirea sa profesionala.

Daca angajatorul nu detine asemenea locuri vacante, este obligat sa solicite sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca în vederea redistribuirii.

Concedierea pentru necorespundere profesionala poate fi dispusa numai dupa o evaluare prealabila. De asemenea, concedierea pe motive disciplinare nu poate fi dispusa fara cercetarea disciplinara prealabila. Desfiintarea postului se poate efectua doar daca exista o cauza reala si serioasa, legea nestipulând, însa, care sunt cauzele reale si serioase.

Compensatiile, în cazul în care motivul concedierii nu tine de persoana angajatului, se acorda doar daca sunt prevazute în Contractul Colectiv de Munca aplicabil angajatorului ori în contractul individual de munca. Compensatiile se pot stabili în functie de vechimea în munca, în companie sau în functie de pozitia ierarhica în cadrul companiei. Legislatia în vigoare nu prevede criteriile de stabilire a cuantumului compensatiilor si nici un nivel minim sau maxim al acestora.

În cazul concedierii pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, pentru necorespundere profesionala sau pentru desfiintare de post, contractul de munca al salariatului înceteaza numai dupa expirarea preavizului, care, conform Codului Muncii, nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare.

În cazul falimentului, reorganizarii judiciare sau dizolvarii angajatorului astfel de paveze nu mai sunt valabile. De asemenea, în cazul concedierii pe durata perioadei de proba ori în situatia în care concedierea este dispusa ca sanctiune disciplinara, angajatorul nu mai este obligat sa acorde preaviz.

Nerespectarea tuturor prevederilor legale conduce la nulitatea concedierii. Salariatul care constesta în instanta decizia de concediere poate obtine reîncadrarea în postul si functia detinute anterior, plata de catre angajator a drepturilor salariale de care salariatul ar fi beneficiat daca nu ar fi fost concediat, pâna la data reintegrarii efective si plata cheltuielilor de judecata. Dana Ionescu,Legal Manager Adecco România, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie