Furturile la Sistemul national de irigatii s-au dublat dupa angajarea unor paznici profesionisti

 

Paradox sau jaf cu buna stiinta. Agentia Nationala de Îmbunatatiri Funciare a angajat paznici profesionisti, cu milioane de euro, pentru a proteja sistemul de irigatii si pe cel de desecare. Dupa ce i-a angajat, valoarea furturilor s-a dublat, creându-se un prejudiciu urias.

irigatiiConstruit în perioada comunista, singurul sistem care i-ar fi putut ajuta pe proprietari sa-si ude culturile, dar sa le si protejeze de viituri, este acum falimentar, dupa ce a fost devalizat, ani de-a rândul. Indolenta sefilor de la Agentia Nationala pentru Îmbunatatiri Funciare (ANIF) poate fi considerata atac la siguranta nationala, având în vedere ca sistemul de irigatii si cel de desecare în caz de inundatii sunt considerate de importanta nationala.

Pâna în 2012, 80% din sistemul de irigatii si statiile de desecare erau pazite de angajatii Agentiei Nationale de Îmbunatatiri Funciare. Atunci, pentru ca s-a constatat ca numarul furturilor ajunsese la o medie de 404 anual, în perioada 2004-2011, sefii Agentiei Nationale au luat decizia sa angajeze paznici privati.

Zis si facut – în 2011, au fost contractati paznici privati, dar socoteala din ANIF nu s-a potrivit cu aceea de pe teren. În loc sa scada furturile, pagubele au crescut mai ceva ca la jafurile din Vestul Salbatic, reiese dintrun raport finalizat de Curtea de Conturi a României în iunie 2014.

Cu „profesionistii”, furturile s-au dublat

Inspectorii Curtii de Conturi s-au îngrozit de-a dreptul dupa ce au socotit, pe hârtie, cât de eficient si de inteligent a fost gestionat serviciul de paza, timp de doi ani, dupa angajarea de paza privata. În raportul de control, ei au stabilit ca valoarea medie a furturilor din primul trimestru al anului 2014 a fost aproape dubla (1,9 ori) fata de media din perioada 2004 – 2011, de la 3,5 milioane de lei la 6,6 milioane de lei. Chiar si atunci când s-au raportat la moneda euro, rezultatul calculelor privind furturile din patrimoniul ANIF au ramas la fel de îngrijoratoare – cu paza privata paguba a fost de 1,5 milioane de euro pe trimestrul I 2014, fata de numai un milion de euro, cât era media furturilor din perioada în care ANIF îsi asigura paza din mijloace proprii.

Citeste articolul integral pe evz.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie