Sedinta de informare privind medierea nu mai este obligatorie. Prevederile neconstitutionale si-au incetat efectele juridice in data de 10 august

 

Prevederile legale referitoare la obligatia de a participa la sedinta de informare privind avantajele medierii au fost suspendate la 25 iunie printr-o decizie a Curtii Constitutionale (CCR). Deoarece n-au fost modificate între timp, acestea si-au încetat efectele juridice în data de 10 august.

mediereCCR-ul a considerat ca obligatia de a participa la sedinta de informare privind avantajele medierii reprezinta o îngradire a accesului liber la justitie.

“Obligativitatea participarii la informarea despre avantajele medierii reprezinta o îngradire a accesului liber la justitie, deoarece se constituie într-un filtru pentru exercitarea acestui drept constitutional, iar prin sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare în judecata acest drept este nu doar îngradit, ci chiar interzis“, este precizat în Decizia nr. 266/2014.

Prevederile declarate neconstitutionale sunt cele ale articolului 2 alineatul 1 si 1^2 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, pe care le puteti citi în continuare:

“Art. 2.
(1) Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces în fata instantelor competente, în vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor în materie civila, de familie, precum si în alte materii, în conditiile prevazute de lege.

(…)

(1^2) Instanta va respinge cererea de chemare în judecata ca inadmisibila în caz de neîndeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecata, sau dupa declansarea procesului pâna la termenul dat de instanta în acest scop, pentru litigiile în materiile prevazute de art. 60^1 alin. (1) lit. a)-f).“

Conform Constitutiei României, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale îsi înceteaza efectele juridice în 45 de zile de la publicarea deciziei CCR-ului în Monitorul Oficial, daca între timp Parlamentul sau Guvernul (dupa caz) nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.

Deoarece în acea perioada de suspendare de 45 de zile n-au fost facute modificarile necesare, prevederile declarate neconstitutionale si-au încetat efectele juridice începând din data de 10 august. Alexandru Boiciuc, legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie