Inspectorii de munca controleaza daca angajatorii respecta drepturile salariatilor pe timp de canicula

 

Inspectorii de munca controleaza, în aceasta perioada, modul în care angajatorii respecta drepturile salariatilor pe timp de canicula, respectiv daca ofera 2-4 litri de apa minerala/persoana/schimb, daca asigura dusuri si echipament individual de protectie acolo unde este cazul.

termometru canicula‘Ca urmare a informarii de canicula si disconfort termic, emisa de Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/ pentru urmatoarele trei zile, inspectorii de munca au demarat actiunile de controlare a modului în care angajatorii respecta drepturile salariatilor în cazul temperaturilor ridicate. Potrivit OUG nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în munca, angajatorii trebuie sa le asigure lucratorilor urmatoarele masuri minimale: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de munca; alternarea efortului dinamic cu cel static’, au declarat luni, pentru AGERPRES, reprezentantii Inspectiei Muncii.

De asemenea, angajatorii trebuie sa asigure mentinerea starii de sanatate a angajatilor prin asigurarea apei minerale adecvate, într-o cantitate de câte 2-4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie, dar si montarea de dusuri.

‘Angajatorii care nu respecta prevederile OUG nr. 99/2000 pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse între 1.500-2.500 de lei’, au precizat reprezentantii Inspectiei Muncii.

Potrivit informarii emise luni de ANM, în intervalul 12-14 august, valul de caldura se va intensifica treptat în toata tara, iar vremea va fi calduroasa.

În zonele de câmpie si de podis va fi canicula, se vor înregistra temperaturi maxime, în general, între 35 si 37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

Conform meteorologilor, valul de caldura va persista pâna la sfârsitul saptamânii, iar în functie de evolutia si intensitatea sa, ANM va actualiza informarea emisa luni. (AS-autor: Magdalena Tanasescu, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie