Piata romaneasca va fi invadata de merele din Polonia si Moldova

 

Asociatia Mondiala a Producatorilor de Mere si Pere estimeaza pentru anul acesta ca România va avea cea mai mica productie din ultimii noua ani. Românii spun însa ca productia nu este chiar asa de rea, dar se tem de importurile masive care ar putea veni din Polonia si Moldova.

mereUniunea Europeana va produce anul acesta în jur de 11,8 milioane de tone de mere, cu 12% peste media ultimilor 3 ani si peste 2,2 milioane de tone de pere,cu 1% mai putin decât cu un an în urma, indica o prognoza a World Apple and Pera Association (WAPA). Pentru România, WAPA are însa estimari negative si se asteapta la cea mai slaba productie din ultimii 9 ani. Astfel, potrivit WAPA, tara noastra va produce anul acesta 285.000 de tone de mere, cu 24% mai putin decât media ultimilor trei ani si cu 35% sub productia din 2005. Cel mai bun an pentru România din punct de vedere al productiei de mere a fost 2008 când s-au produs 459.000 de tone de mere.

Estimarile românilor:400.000 de tone

Producatorii autohtoni admit ca ploile din ultima vreme i-a afectat negativ, dar spun ca productia nu va fi asa de mica. „Eu cred ca cei de la WAPA exagereaza. As estima undeva la 350-400.000 de tone anul acesta, dar este adevarat ca am avut un an defavorabil din punct de vedere climatic. A fost un an foarte greu din cauza precipitatiilor multiple ceea ce a presupus utilizarea unei tehnologii foarte stricte si foarte multe tratamente fitosanitare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Emil Farago, presedintele Societatii Agricole a Producatorilor de mere Dedrad Batos, care exploateaza peste 300 de hectare de pomi în zona Ardealului. Acesta sustine ca anul acesta, societatea agricola va produce în jur de 85% din potential, fata de 55-60% cât au produs în 2012 si 2013. „2012 a fost un an secetos cu efecte si asupra productiei din 2013”, a explicat acesta.

Conflictul rusesc încurca afacerile românilor

Pericolul pentru români va fi anul acesta invazia merelor din import, în conditiile în care Rusia a anuntat ca sisteaza importurile din Polonia-cel mai mare producator al Europei. „Problema este ca Polonia, cel mai mare producator european de mere, nu mai poate exporta în Rusia, care înghitea cantitati foarte mari. Or, o asa cantitate mare de marfa disponibila pune presiune pe celelalte piete. Ne asteptam ca merele poloneze, care sunt de buna calitate si la preturi mici, sa bulverseze piata locala, care a traversat un an greu, cu costuri de pâna la 30% mai mult decât într-un an obisnuit. De asemenea, suntem într-o concurenta dezechilibrata si cu Moldova, unde producatorii beneficiaza de sprijin din partea statului”, a mai spus Farago. Acesta crede ca este posibil ca pretul merelor sa scada, dar cu efecte perverse asupra producatorilor locali. „Noi putem scadea pretul si sa ne asumam un profit mai mic. Problema este însa sa nu fim nevoiti sa vindem în pierdere. De asemenea, în acest mod ne decapitalizam si nu mai putem face investitii în anii care vin”, mai spune Farago.

România produce mere pe o suprafata de peste 55.000 de hectare. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie