BVB a raportat un profit net in crestere cu 33% pentru primul semestru din 2014

 

Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ a obtinut un profit net de 5,64 milioane lei în primul semestru din 2014, în crestere cu 33% comparativ cu perioada similara din 2013, când profitul net a fost de 4,24 milioane lei, potrivit raportului semestrial al BVB, publicat joi.

bvbCifra de afeceri neta s-a situat la aproape 13,1 milioane lei, în crestere cu 47% fata de prima jumatate a anului trecut, când nivelul acesteia a fost de 8,9 milioane lei.

‘Per total, rezultatele financiare pentru prima jumatate a anului 2014 reflecta îmbunatatirea treptata a valorii tranzactiilor (inclusiv ofertele publice) si schimbari în structura cheltuielilor operationale. Cifra de afaceri a fost de 13,1 milioane lei, în crestere cu 47% fata de semestrul I din 2013, datorita cresterii notabile a activitatii de tranzactionare si ofertelor publice mult mai importante ca valoare executate prin pietele administrate de BVB. În ceea ce priveste cheltuielile operationale, cheltuielile de marketing si promovare au avut o pondere importanta, pentru îmbunatatirea vizibilitatii pietei locale fiind cheltuita o suma de 3 ori mai mare în primele 6 luni ale anului’, se spune în raport.

Profitul operational al primelor sase luni s-a cifrat la 5,88 milioane lei, în crestere cu 130% fata de perioada similara a anului trecut, în timp ce profitul financiar a coborât cu 63% ca urmare a evolutiei nefavorabile a cursului valutar pentru euro si dolar, a reducerii la zero a dividendelor încasate de la entitatile afiliate si a costurilor aferente investitiilor financiare pe termen lung detinute (obligatiuni de stat în lei si valuta).

Profitul net obtinut, de 5,64 milioane lei, reprezinta 57% din suma bugetata pentru întregul an 2014.

În primul semestru din 2014, BVB a platit actionarilor sai dividende în valoare de 6,18 milioane lei din profitul anului 2013 si al anilor precedenti. Dividendul brut aprobat pentru anul 2013 este de 1,1777 lei/actiune.

În trimestrul doi din 2014, cifra de afaceri a fost de 8,45 milioane lei, în crestere cu 82% fata de trimestrul precedent si cu 75% peste nivelul trimestrului al doilea al anului 2013. Pe lânga intensificarea activitatii de tranzactionare, oferta publica initiala /IPO/ Electrica în valoare de 1,56 miliarde lei (cel mai mare IPO din istoria BVB), plasamentul privat pentru actiunile Romgaz si oferta de preluare a Biofarm au fost principalele tranzactii realizate în perioada de raportare.

La un nivel de 45,4 milioane lei/zi, valoarea medie zilnica a tranzactiilor pe piata reglementata de actiuni (exclusiv ofertele publice) din trimestrul al doilea a fost cu 22% peste nivelul înregistrat în trimestrul precedent si cu 43% mai ridicata fata de media anului 2013.

Profitul operational a atins un nivel de 4,68 milioane lei, de aproape 4 ori mai ridicat fata de trimestrul precedent si cu 148% mai mare fata de trimestrul al doilea al anului 2013, datorita avansului semnificativ al veniturilor si a ritmului mai mic de crestere a cheltuielilor operationale.

Profitul financiar al trimestrului doi a fost de 0,37 milioane lei, reprezentând în principal venituri din dobânzi. Rezultatul a fost mai redus fata de perioada similara a anului precedent, când au fost încasate dividende în valoare de 0,36 milioane lei de la entitatile din grup, iar diferentele de curs valutar rezultate în urma reevaluarii investitiilor financiare în valuta nu au avut impact negativ semnificativ.

Profitul net pentru al doilea trimestru al anului 2014 a fost de 4,25 milioane lei, determinat de îmbunatatirea activitatii operationale, si s-a tradus într-un profit net pe actiune de 0,55 lei, în crestere cu 208% fata de trimestrul precedent si cu 57% fata de trimestrul al doilea al anului 2013. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie