Voiculescu si Oltchim-ul

 

Dintr-o afacere prospera, cu un profit de invidiat, cel mai mare combinat din centrul tarii a fost pus pe butuci de oamenii politici influenti si de membrii familiei managerului general.
Oltchim a prins viata in primii ani „de domnie” ai lui Ceausescu. Inceput in anul 1966 sub titulatura de „Combinatul chimic Ramnicu Valcea”, organele de partid si de stat au taiat panglica primei sectii de lucru in 1968. Dupa Revolutie, combinatul a inghitit mai multe companii din oras si a fost rebotezat „Oltchim”. Producea si comercializa soda si derivatele ei, profile PVC, pesticide si alte produse chimice, dar dezvolta si o ferma de crestere a gainilor, precum si sectie de producere a conservelor de legume.

L-a adus pe profit, apoi l-a bagat in faliment
De 20 de ani, in fruntea combinatului s-a aflat Constantin Roibu. El a dus combinatul pe profit. Tot el l-a si prabusit, aproape predandu-l in mainile unor politicieni sau oameni de afaceri. Acestia din urma si-au inflorit afacerile si si-au sporit averile, in timp ce colosul valcean a inregistrat an de an pierderi. Anul 2007 a fost anul cand a inceput caderea libera, Oltchim neinregistrand nici un profit. „Atunci a avut loc diminuarea capitalului social si transformarea capitalurilor proprii, care erau pozitive inainte de conversie, in capitaluri negative. in imposibilitatea de a te finanta si de ati putea continua activitatea, acesta a fost rezultatul”, a explicat ziaristilor fostul manager Constantin Roibu.
1,5 miliarde de euro datorii
Analistii economici sustin ca pierderile cumulate de combinat s-ar ridica la 1,5 miliarde de euro. A iesit la iveala si faptul ca SRi a transmis autoritatilor statului circa 190 de rapoarte in care atragea atentia asupra devalizarii societatii de stat de la Ramnicu Valcea si a intentiilor de privatizare. Chiar si unitatea de informatii a Ministerului de interne era cu ochii pe combinat, fiindca Evz a surprins fotografic momentul in care premierul Ponta rasfoia un raport DGiPi, la o conferinta de presa.
Firmele care au capusat banii combinatului
Conform unei liste pe care ne-a pus-o la dispozitie ziaristul valcean Tiberiu Pirnau, Oltchim a virat bani, printre altele, catre: PROTECTCHiM (firma controlata de Nicolae Enache, fost subaltern si asociat al lui Constantin Roibu), MENTCHiM S.A (societatea lui Veronel Lungu, partener de afaceri al lui Alexandru Roibu, fiul lui Constantin Roibu), DESiGNRO S.A. (societate unde Constantin Roibu este membru in Consiliul de Administratie), OLTGROUP PVC (firma unde director este Gheorghe Roibu, fratele lui Constantin Roibu), AMiTRANS SRL (societate detinuta de fiul soferului lui Constantin Roibu), CHEMPRO CHEMiCALS (unul dintre actionari este Alexandru Roibu, fiul lui Constantin Roibu), COMCHiM CHEMiCAL (firma patronata de actualul primar din ionesti-Valcea, Constantin Neagoie, fost maistru la combinat, devenit milionar in euro dupa ce a devenit furnizor al produselor Oltchim), ARDAVA (societate detinuta de Constantin Vladutu, fost angajat Oltchim), Topanel si Romplast (firme ce au apartinut fratilor Boureanu. in 2010, deputatul Cristian Boureanu s-a retras din firme, lasand afacerea fratelui sau, Sorin) .
Despre fratii Cristian si Sorin Boureanu, EVZ a scris inca de la debutul scandalului legat de privatizarea Oltchim. Acestia s-au lansat in afaceri spectaculoase ca intermediari intre producatori si constructori, obtinand contracte generoase cu Oltchim, incepand cu anul 2005 si pana in prezent.
„Atunci a avut loc diminuarea capitalului social si transformarea capitalurilor proprii in capitaluri negative.”
CONSTANTiN ROiBU, manager
DNA a demarat o ancheta
Cum este posibil ca un combinat sa fie adus, intr-un timp record, de pe profit la pierderi de aproximativ 1,5 miliarde de euro? Aceasta este o intrebare la care premierul Victor Ponta a cerut procurorilor DNA sa gaseasca rapid un raspuns. in acest sens, primul-ministru a sesizat deja conducerea DNA, careia i-a cerut sa declanseze o ancheta ampla care sa stabileasca principalii vinovati de cresterea alarmanta a datoriilor.
Numai in ultimii ani, Oltchim a facut mai multe imprumuturi la Eximbank, insa banii nu au fost folositi in proiecte de relansare a Combinatului, ci au „disparut” in tranzactiile cu mai multe firme capusa. Cele mai multe dintre acestea se pare ca au fost incheiate de catre fostul director Constantin Roibu cu firmele apropiatilor sai si cu cele ale vicepresedintelui PDL, Cristian Boureanu.
Firmele familiei Voiculescu au supt si ele bani de la Oltchim
Una din firmele controlate de Voiculescu a primit de la combinat contracte de publicitate de 300.000 de euro, in contextul in care combinatul inregistra pierderi
Jurnalistul Robert Turcescu a prezentat, saptamana trecuta, in cadrul emisiunii sale de la postul de televiziune B1 TV, „Sub semnul intrebarii”, un document care arata destul de clar modul in care fosta conducere a combinatului Oltchim intelegea sa-si cumpere linistea in media. Este vorba despre un contract de publicitate, in valoare de 100.000 de euro, care a fost incheiat de combinat cu firma SC Media Casa Press SRL, firma controlata de familia Voiculescu si reprezentata de catre Gabriela Vranceanu Firea.
Documentul arata legatura directa dintre Dan Voiculescu si combinatul Oltchim. Tot Robert Turcescu a prezentat inca un contract de publicitate, de 200.000 de euro, bani care au intrat in conturile trustului intact. Potrivit documentelor prezentate de Robert Turcescu in cadrul emisiunii sale, timp de un an, S.C. Media Casa Press SRL a primit bani de la Oltchim, care mergea in pierdere, pentru a publica in „Saptamana Financiara”, „Financiarul”, „Jurnalul National” si la „Antena 1” articole si reportaje „comandate” de sefii combinatului. Este vorba despre stiri, interviuri, reportaje si machete publicitare. Plata se facea cu un avans, plus plati lunare. Contractul s-a desfasurat in perioada 1 decembrie 2009 – 31 decembrie 2010, un an in care Oltchim a inregistrat pierderi de 210 milioane de euro.
Roibu a cumparat tacerea trustului lui Voiculescu
Contractul dintre cele doua parti contine anumite clauze foarte interesante. Potrivit uneia dintre acestea „pe perioada de derulare a prezentului contract si pentru o perioada de cinci ani de la expirarea acestuia, fiecare parte va pastra confidentialitatea tuturor informatiilor sau datelor de orice natura furnizate de cealalta parte.”
Cu 300.000 de euro, fostul manager al Oltchim, Constantin Roibu, a reusit sa cumpere bunavointa mogulului Voiculescu

Simona Ionescu, Evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie