In primele sase luni ale anului au fost infiintate 3.200 de firme cu facilitati de la stat (SRL-D)

 

Tinerii întreprinzatori au înfiintat în primele sase luni 3.200 de firme (SRL-D) prin care pot primi facilitati de la stat, astfel ca de la lansarea programului, anul 2011, numarul acestora a ajuns la 14.261, potrivit ONRC.

oameni de afaceri discretiTotusi, din totalul de 14.261 de firme mai functioneaza 14.014, în conditiile în care 247 de societati au fost radiate. Datele publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca alte 389 de firme sunt în curs de înfiintare.

Firmele au fost înfiintate în cadrul programului pentru stimularea înfiintarii si dezvoltarii microîntreprinderilor de catre întreprinzatorii tineri, lansat în 2011, prin care debutantii în afaceri beneficiaza, printre altele, de finantare nerambursabila de pâna la 10.000 de euro.

De la lansarea programului pâna la finele lunii iunie, cele mai multe firme au fost înfiintate în judetul Cluj (1.925 SRL-D), Bucurestiul fiind pe locul doi cu 1.555 de firme. Dupa numarul de întreprinderi de debutanti urmeaza, potrivit ONRC, Timis (1.013), Maramures (476), Brasov (564) si Bihor (525).

În Calarasi (458), Vaslui (59) si Covasna (77) au fost înfiintate cele mai putine firme de catre tineri.

Potrivit datelor ONRC, noile afaceri au vizat în primul rând domeniul întretinerii si repararii autovehiculelor (640 firme), cel al lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale (558), restaurante (515) si transporturi rutiere de marfuri (495).

Pentru a putea beneficia de alocatia financiara nerambursabila de la stat, societatea trebuie sa fie înfiintata de un întreprinzator debutant de pâna în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzatori debutanti asociati. De asemenea, beneficiarii trebuie sa angajeze, cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma întreaga si sa mentina în activitate cel putin 2 salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si sa reinvesteasca, anual, cel putin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.

Alte facilitati de care pot beneficia tinerii în cadrul programului sunt garantii acordate de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, pentru creditele contractate în vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, care acopera pâna la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariati, angajati pe perioada nedeterminata, precum si scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum si de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României.

În luna aprilie Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care facilitatile acordate prin program sunt acordate tuturor persoanelor care vor sa-si deschida prima firma, fiind eliminata limita de vârsta de 35 de ani.

Guvernul a decis ca actul normativ sa fie transformat în proiect de lege, care sa fie aplicat doar dupa ce este aprobat si de Parlament. Cristina Cuncea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie