Alegerea fondului de pensii

 

Va veni o vreme când nu vom mai avea putere sa muncim si atunci vom avea nevoie de resurse financiare care sa ne asigure un standard de viata cât mai bun. Ce e de facut?

pensie privata contractSolutia ar fi înscrierea la o pensie facultativa. Piata are multe alternative, produse lansate de companiile de profil (banci, firme de asigurare etc). Dar cum alegem cea mai buna varianta?

Primul pas ar fi sa analizam prospectele fondurilor de pensii existente, spune Mircea Oancea, fostul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), institutie inclusa la ora actuala în Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). „Pot fi comparate taxa din activul net, taxa din contributie, aceste costuri având un volum mai mare la pensiile facultative decât la cele obligatorii“, a afirmat Oancea. „Tot în prospect sunt prevazute costurile cu auditul si trebuie luat în calcul cât reprezinta în fiecare an aceasta cheltuiala. Alt criteriu ar fi costurile de tranzactionare, suportate tot din fond la pensile facultative. Nu în ultimul rând, important este si randamentul fondului“, a adaugat fostul sef al arbitrului pensiilor.

Randamentul si bonitatea

Randamentul se calculeaza dupa Legea 204 din 2006, actualizata. Acest act normativ spune ca „rata de rentabilitate a unui fond de pensii facultative reprezinta rata anualizata a produsului randamentelor zilnice, masurate pe o perioada de 24 de luni; randamentul zilnic al unui fond este egal cu raportul dintre valoarea unei unitati de fond din ziua respectiva si valoarea unitatii de fond din ziua precedenta“. Intermediarii în asigurari considera ca la alegerea fondului de pensii, e recomandabil sa analizam bonitatea companiei de administrare. „Înainte de a ne decide, trebuie sa verificam reputatia companiei, istoricul si puterea financiara a acesteia“, a declarat Gheorghe Grad, directorul general al firmei de brokeraj SRBA. „E bine sa vedem si plasamentele pentru care opteaza fondurile. Unele au apetit de câstig ridicat si merg pe variante mai riscante. Aceste institutii actioneaza similar cu fondurile mutual, astfel ca randamentele lor difera în functie de investitiile pe care le fac. Sa nu uitam însa ca aici nu exista o libertate de miscare nelimitata, pentru ca aceasta activitate este monitorizata de ASF“, a explicat Grad.

Cum ne asigura firma la care lucram

Pentru un angajat cu contract de munca, angajatorul retine contributia pentru pensii si o vireaza la Casa Nationala de Pensii. Daca lucratorul activeaza pe baza de conventie de prestari servicii sau contract de drepturi de autor, de asemenea compania îi retine si vireaza contributia. În situatia când un singur om are mai multe astfel de joburi, o singura companie dintre cele pentru care lucreaza îi vireaza contributia de pensii. O persoana inclusa în una din aceste categorii are dreptul sa opteze suplimentar pentru o pensie facultativa, administrata de o companie privata (asa numitul Pilon III). Valentin Gros, capital.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie