Pensionarii si mamele care trebuie sa dea bani inapoi vor fi amnistiati. Ce se intampla cu functionarii publici si medicii de familie vizati de Curtea de Conturi?
Amnistia anuntata, vineri, de ministrul Muncii, Rovana Plumb, face referire doar la pensionari si la mamele care trebuie sa dea bani înapoi, însa si functionarii publici, dar si medicii de familie au reclamat somatii de plata dupa controale similare ale Curtii de Conturi. Pentru aceste categorii exista din 2013 proiecte de lege în Parlament, însa atunci acelasi Guvern a respins amnistierea functionarilor, invocând criteriul de discriminare.
Atât medicii de familie, cât si functionarii publici de la mai multe institutii din tara au primit la rândul lor, în ultimii ani, somatii sa returneze sporuri si bani primiti în plus la salariu, în baza calculelor facute de institutiile care le platesc salariile.
Somatiile vin dupa controalele Curtii de Conturi si vizeaza în principal perioada 2008-2011.
Parlamentarii le-au sarit în ajutor înca de anul trecut.
„Multe din problemele de acest tip au fost rezolvate în anii trecuti prin contractele colective de munca, dar exista si în Parlament o initiativa a celor de la UDMR pentru amnistierea functionarilor publici cu somatii de plata pentru ca au primit salarii cu sporuri nerecunoscute ulterior de Curtea de Conturi. Poate de aceea nu au fost prinsi în acest proiect de lege anuntat de Ministerul Muncii”, a explicat pentru adevarul.ro presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu.
Însa, proiectul de lege initiat în 2013 de 22 de deputati si senatori, majoritatea PSD, a fost întors de la promulgare de presedintele Traian Basescu pe 27 iulie pe motiv ca este discriminatoriu si încalca Constitutia României.
Mai ales ca, de la intrarea initiativei în dezbatere si pâna la final, prevederile ei au fost restrânse doar pentru profesorii din localitatile hunedorene Lupeni, Petrosani si Vulcan, amnistiati pentru un spor de zona. Stenograma votului de adoptare din 23 iunie din Camera Deputatilor, decizionala de altfel, arata ca si acolo au fost controverse pe marginea discriminarii create. Aviz negativ de la Executiv în 2013 pe amnistia functionarilor: legea ar crea discriminari Mai mult, chiar si Guvernul Ponta a invocat acest criteriu discriminatoriu în avizul sau negativ, dat însa pe varianta initiala, care viza „exonerarea de la plata a unor sume de catre personalul platit din fonduri publice”.
„Solutia preconizata prin aceasta initiativa legislativa parlamentara ar determina, în aplicare, o situatie dezavantajoasa pentru celelalte categorii de bugetari, carora li s-au acordat numai drepturile salariale expres prevazute de lege, ceea ce ar crea premisele unei situatii discriminatorii, contrara principiului egalitatii, consacrat prin prevederile art. 16 din Constitutie, potrivit caruia ‘Cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari’”, se arata în avizul negativ semnat de premierul Victor Ponta în octombrie 2013.
Mai mult, se invoca si o decizie a CCR din 2012 care facea referire la tratamentul diferentiat aplicat unor cazuri egale, pentru care s-a considerat ca „nu exista temei obiectiv si rezonabil care sa o justifice”.
De asemenea, au mai fost invocate si problemele de tehnica legislativa legate de claritate, precizie si previzibilitate.
Citeste mai departe pe adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!