Meteorologii romani ignora tornadele din Romania

 

Odata ce o tornada puternica s-a produs în România, altele de forta similara pot aparea oricând, spune meteorologul american Leslie R. Lemon, care a studiat tornada de la Facaeni, din 2002. Recomandarile sale sunt ignorate de autoritatile române în domeniu, care ramân la fel de sceptice.

tornadeCând Leslie R. Lemon a studiat tornada de la Facaeni, din 2002, a fost socat de nestiinta oamenilor cu privire la acest fenomen. Multi sateni au fost raniti tocmai pentru ca nu stiau ca astfel de fenomene se pot produce în România si nu credeau ca vietile le pot fi puse în pericol. Astfel, nu au cautat imediat adapost. „România libera“ a scris saptamâna trecuta despre cercetarea condusa de Leslie R. Lemon la Facaeni, care ar putea ajuta la întelegerea acestor fenomene meteo extreme de pe teritoriul României.

Fenomene care, acum 12 ani de la urgia care a distrus un sat întreg, le erau total necunoscute atât ­meteorologilor, cât si oamenilor de rând. O ignoranta care poate costa vieti, spune specialistul american.

„O mare parte a martorilor oculari au stat foarte aproape de pâlnia tornadei si de norul de sfarâmaturi. Multi au suferit rani la fata, picioare, mâini si corp cauzate de bucati mici de resturi din norul tornadei. Nu stiau pâna atunci nimic despre tornade si despre amenintarea acestora,” scriu autorii studiului “A strong, long-track, Romanian tornado (O tornada puternica, de lunga distanta, în România)”, condus de Lemon si publicat în 2003.

Meteorologul american, specializat în studiul furtunilor convective si în analiza datelor radar, a recomandat atunci autoritatilor din domeniu sa ia masuri pentru constientizarea publicului si pentru siguranta populatiei.

Acum, la 11 ani de la publicarea acelei cercetari care concluziona ca „aceasta furtuna si tornada reprezinta un moment decisiv pentru trezirea României, care trebuie sa înteleaga tornadele”, Lemon le transmite românilor ca, odata ce a avut loc o tornada puternica pe acest teritoriu, înseamna ca o alta se poate produce oricând.

“Cel mai mult m-a socat ca exista un numar mare de meteorologi în România care credeau ca tornadele nu aveau loc în România,” a spus Lemon, pentru „România liberaº.

Meteorologi de seama de la noi au declarat public, timp de decenii, ca latitudinea României 45 de grade N, este prea nordica pentru a permite formarea tornadelor.

“În mod evident, este o conceptie gresita si oamenii de stiinta ai tarii trebuie sa puna la punct cât mai repede un program adecvat de pregatire care sa vizeze atât meteorologii, cât si publicul larg, despre amenintarea tornadelor, si care sa includa metode de identificare a acestora si de protectie. Aceasta este o reala amenintare pentru România”, a explicat Leslie R. Lemon.

Specialistul american a venit în România în 2002 în cadrul unui program de modernizare a serviciilor meteo de la noi.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie