Constanta – Poarta spre noua sonda de „aur negru” si gaze a Romaniei

 

Ziarul Financiar continua proiectul editorial „Economia judetelor la raport“, prin care aduce în prim-plan starea economiei la nivel judetean. Astazi vom prezenta în detaliu principalii indicatori economici si sociali ai judetului Constanta, cu o populatie de circa platforma-petrol-marea-neagra684.000 de locuitori si cu un PIB per capita de 7.899 de euro, cu 16% peste media înregistrata la nivel national. Constanta iese în evidenta prin numeroasele afaceri din domeniul petrolului si din industria navala, dar a devenit si locul unde s-au stabilit importanti traderi de cereale, care au mizat pe apropierea de cel mai mare port de la Marea Neagra.

Judetul Constanta, poarta maritima a României prin portul cu acelasi nume, a devenit în ultimii ani un punct de interes pentru investitori din petrol si gaze, energie eoliana, industria navala si agricultura datorita pozitionarii „strategice“ lânga Marea Neagra. Acest lucru plaseaza judetul pe locul opt în România în functie de cifra de afaceri realizata de companii, cu circa 7,3 mld. euro în 2012, într-un top condus de Bucuresti, Ilfov, Arges si Timis, conform datelor de la Registrul Comertului. Si totusi, indicatorii judetului ar fi complet dati peste cap daca nu ar exista Rompetrol Rafinare, companie care asigura 35% din cifra de afaceri.

„Activitatea portuara, turismul, domeniul energetic si agricultura sunt punctele forte ale judetului Constanta“, spune Danut Juganaru, directorul general al Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta.

Cea mai mare companie din judet este Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG International, care a terminat anul 2013 cu afaceri de 11,7 mld. lei (2,7 mld. euro), fiind de sapte ori mai mare ca rulaje decât a doua companie din judet Ameropa Grains. Rompetrol detine rafinaria Petromidia, cea mai mare din România si singura care are iesire directa la Marea Neagra.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie