Investitiile publice din primul semestru la 70% fata de nivelul programat
Guvernul a „sugrumat“ investitiile publice în primul semestru, cheltuielile de capital înregistrând cea mai slaba performanta, respectiv un grad de realizare de doar 70% fata de nivelul programat. Totodata, aceste cheltuieli au fost în scadere cu 33% fata de nivelul din aceeasi perioada de anul trecut, la 4,8 miliarde de lei.
Lipsa proiectelor finantate atât din fonduri europene, cât si din resurse interne, precum si necesitatea ajustarii cheltuielilor si a deficitului bugetar în contextul slabei performante a veniturilor au determinat aceasta evolutie nefavorabila a investitiilor, considera seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
Lucrarile de constructii s-au prabusit în primele cinci luni din acest an. Volumul lucrarilor de constructii s-a redus cu 8,9% în perioada ianuarie-mai comparativ cu acelasi interval al anului trecut, cele mai accentuate scaderi înregistrându-se în zona constructiilor ingineresti (de infrastructura), de 27,7%, potrivit datelor INS. Scaderile puternice înregistrate de lucrarile de constructii vin în contextul în care statul a pompat mai putini bani în proiecte publice.
Cheltuielile totale pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,6 mld. lei, cu aproximativ 20% sub nivelul din primele sase luni de anul trecut. „Scaderea cheltuielilor totale de investitii din primul semestru, de circa 20%, este una foarte puternica. Cred ca aceasta evolutie a fost determinata de doi factori. Pe de-o parte, a fost motivata de nevoia de ajustare a cheltuielilor pentru a ramâne în tinta de deficit bugetar având în vedere colectarea slaba a veniturilor. Pe de alta parte, ajustarea cheltuielilor de investitii a fost determinata si de o lipsa de proiecte finantate atât din fonduri europene, cât si din resurse interne. Nu cred ca si-a dorit cineva reducerea deficitului bugetar atât de mult sub tinta“, sustine seful Consiliului Fiscal.
Ministerul Finantelor se lauda cu deficitul bugetar din S1 de 3,5 mld. lei, respectiv 0,5% din PIB, ca fiind cel mai mic deficit bugetar înregistrat la sfârsitul primului semestru de la integrarea României în Uniunea Europeana.
Acest deficit a fost mult sub tinta agreata cu FMI si Comisia Europeana si nu era necesara o reducere deliberata atât de puternica a cheltuielilor de investitii, sustine Dumitru.
În prima jumatate a acestui an, o serie de lucrari de infrastructura de transport care ar fi trebuit sa asigure relansarea sectorului constructiilor nu au început. Spre exemplu, autostrada Comarnic – Brasov, prima sosea construita în concesiune de statul român, are investitori privati de mai bine de jumatate de an, însa nici pâna acum contractul de concesiune nu a fost semnat, în contextul în care înca se asteapta aprobarea finantarii din partea bancilor comerciale si a institutiilor internationale de finantare. Un alt exemplu este centura de sud a Capitalei, unde statul a reziliat trei contracte de constructie încheiate înca din 2008, pe care însa nu s-a lucrat din cauza lipsei de finantare. Mihaela Claudia Medrega, zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!