CNADNR salvat de la plata a 30 de milioane de euro

 

Ratiu & Ratiu scuteste Statul român de executarea sumara a 30 de milioane de euro: arbitrul decide împotriva practicii arbitrale constante a Camerei Internationale de Comert (ICC).

CNADNRArbitrul unic de nationalitate germana desemnat de ICC respinge cererea antreprenorului italian de obligare a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) la plata unei sume de 30 de milioane de euro fara o analiza pe fond a pretentiilor ce fac obiectul arbitrajului.
Echipa Ratiu & Ratiu ce asigura apararea CNADNR în acest litigiu arbitral sub îndrumarea domnului Adrian Ratiu, partener coordonator, a convins arbitrul ca pretentiile suplimentare ale antreprenorului nu pot face obiectul unei decizii arbitrale formale si executorii. Se pune capat astfel unei serii de decizii arbitrale formale prin care Statul român a fost obligat la plata unor sume de ordinul zecilor de milioane de euro în favoarea antreprenorilor angrenati în proiecte de infrastructura prin simpla recunoastere ca valida a deciziei tehnice a Comisiei de Adjudecare a Disputelor. Arbitrul unic desemnat în acest caz a decis, printr-o argumentare curajoasa, ca orice pretentie supusa de antreprenor arbitrajului se impune a fi analizata pe fond, iar numai în masura în care este gasita întemeiata, sa faca obiectul unei decizii arbitrale executorii.

Prin cererea de arbitrare introdusa la data de 21 noiembrie 2013 la ICC, asocierea antreprenorilor italieni Garboli – Tirrena Scavi a solicitat obligarea CNADNR la plata unei sume de 30 de milioane de euro reprezentând pretentii suplimentare pretului contractual încasat pentru lucrarile de reabilitare a doua tronsoane din Drumul National DN 6. Suma mentionata a fost acordata de Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD – procedura tehnica pre-arbitrala de solutionare a disputelor fara forta executorie) catre Garboli – Tirrena Scavi printr-o serie de decizii pronuntate în acest caz. În conformitate cu practica arbitrala a ICC, asocierea antreprenorilor italieni a cerut arbitrului unic validarea deciziilor CAD printr-o hotarâre arbitrala executorie de obligare a CNADNR la plata sumei de 30 de milioane de euro, fara o dezbatere a fondului acestor pretentii. legalmagazin.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie