Contractul colectiv de munca
Potrivit prevederilor art. 1 lit. i din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, contractul colectiv de munca reprezinta conventia încheiata în forma scrisa între angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca.
Prin încheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, în vederea asigurarii pacii sociale.
Contractele colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate (art. 128 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, republicata). Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii din unitate, în cazul contractelor colective de munca încheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii încadrati în unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a încheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii încadrati în toate unitatile din sectorul de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de munca. În cazul în care la nivel de angajator sau grup de angajatori nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca încheiat la nivel superior (cel mai inalt nivel este contract colectiv de munca la nivel de sector de activitate).
Citeste articolul integral pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!