Curtea de Conturi va sesiza Parchetul dupa ce a descoperit prejudicierea patrimoniului Transelectrica cu suma de 132,2 milioane de lei

 

Curtea de Conturi va sesiza Parchetul dupa ce a descoperit prejudicierea cu suma de 132,2 milioane de lei a patrimoniului Transelectrica, în vreme ce pentru abateri constatate în anul 2011 nu au fost recuperate prejudicii de 5,3 milioane de lei, se arata într-un raport al institutiei, obtinut de „Adevarul“.

transelectricaCea mai mare parte din bani, respectiv 80,1 milioane de lei reprezinta debite nerecuperate din derularea unor contracte de tranzactii cu energie, pentru care nu au fost constituite garantii financiare.

Astfel, o suma este 24,7 milioane de lei o reprezinta datoria companiei ECO Energy, care, între timp a si intrat în insolventa.

„CTEE Transelectrica SA, în baza contractelor încheiate cu SC ECO Energy (contractele nr. C149/25.08.2009, nr. C243-25.11.2008, Conventia nr.C237/19.11.2008), a emis facturi în valoare de 24.736.065 lei, pe care nu le-a recuperat si pentru care nu a fost constituita nicio garantie financiara, în conditiile în care împotriva SC ECO Energy SA a fost deschisa procedura de insolventa“, se arata în raport.

O alta datorie, dar de 22,8 milioane de lei trebuie recuperata de la furnizorul de electricitate Petprod, dar nu exista decât o garantie de 100.000 de lei.

De altfel, neconstituirea de garantii a fost constatata si în cazul altor societati, respectiv ALSO Energ SRL, CET Brasov, CET Energoterm, GEVCO SRL, Imobiliar Construct, Termoficare 2000 SA si Total Electric Oltenia SA.

Dezechilibre în sistem, platite de noi toti

O alta paguba, calculata de catre inspectorii Curtii de Conturi la 27,7 milioane de lei, dar pentru care nu exista vinovati. Este vorba de suportarea de catre Transelectrica a unor dezechilibre în sistemul energetic.

Mai exact, fie o serie de producatori au produs mai multa energie decât au estimat, fie prea putin.

În oricare caz, Transelectrica trebuie sa decongestioneze sistemul deoarece energia electrica are particularitatea ca nu se poate stoca în sistem.

O alta posibilitate este ca marii consumatori industriali sa fi consumat dintr-o data prea putin sau prea mult. Raportul nu mentioneaza cine a produs dezechilibrele.

Sisteme IT, preturi si de 9 ori mai mari

Achizitia de sisteme IT este si ea pusa sub semnul întrebarii, dupa ce Curtea de Conturi a descoperit ca în unele cazuri compania a platit chiar si de 9,4 ori mai mult fata de pretul pietei.

Diferentele de pret au acontat o gaura de 8,7 milioane de lei la Transelectrica, în vreme ce pentru bunuri în valoare de 85,1 milioane de lei nu au fost întocmite note de receptie si constatare diferente.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie