Exceptia de neconstitutionalitate a Legii privind procedura adoptiei a fost respinsa cu opinie separata de Curtea Constitutionala

 

In Monitorul Oficial nr. 544 din 23 iulie 2014 a fost publicata Decizia nr. 359 din 25 iunie 2014 a Curtii Constitutionala referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 7 alin. (4) si (5) si ale art. 48 alin. (2) lit. k) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei.

curtea constitutionalaPrin Incheierea din 22 noiembrie 2013, pronuntata in Dosarul nr 4.074/83/2013, Tribunalul Satu Mare — Sectia I civila a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilorart. 7 alin. (4) si (5) si ale art. 48 alin. (2) lit. k) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, exceptie ridicata de Todica Aniko intr-o cauza avand ca obiect incuviintarea adoptiei unui minor la solicitarea sotiei tatalui firesc al acestuia.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca cerinta legala potrivit careia tatal firesc din punctul de vedere al legislatiei privind recunoasterea filiatiei trebuie sa se supuna, suplimentar, unei noi expertize realizate prin metoda serologica ADN, pentru ca respectivul minor sa poata fi adoptat de catre sotia acestuia, este excesiva, nejustificata si contravine interesului superior al copilului, descurajeaza procedura adoptiei, reprezentand chiar un impediment la adoptie si la asigurarea unui mediu stabil si armonios pentru copil.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit in jurisprudenta sa in materie (Hotararea din 27 octombrie 1994, pronuntata in Cauza Kroon si altii impotriva Olandei) ca acolo unde existenta unei legaturi familiale cu un copil este stabilita, statul trebuie sa actioneze astfel incat sa permita acestei legaturi sa se dezvolte si trebuie sa acorde o protectie juridica care sa faca posibila, chiar de la nastere sau cat mai curand posibil dupa aceea, integrarea copilului in familie. In ce priveste stabilirea legaturilor de rudenie, Curtea a aratat in aceeasi hotarare ca respectarea vietii de familie cere ca realitatea biologica si sociala sa prevaleze asupra unei prezumtii legale care neaga in mod direct atat faptele stabilite, cat si interesele persoanelor respective, fara niciun beneficiu real pentru nimeni.

Curtea Constitutionala a decis respingerea, ca neintemeiata, a exceptiei de neconstitutionalitate ridicata de Todica Aniko in Dosarul nr. 4.074/83/2013 al Tribunalului Satu Mare — Sectia I civila si a constatat ca dispozitiile art. 7 alin. (4) si (5) si ale art. 48 alin. (2) lit. k) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie