Kovesi muta si câstiga

 

Negocierile pentru functiile de procuror general si de procuror-sef al DNA sunt „bruiate“ de noile cerinte ale oficialilor europeni care invoca mai multa transparenta.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a avut  o întâlnire cu comisarul european pentru Justitie Viviane Reding, careia i-a explicat întregul proces privind numirile pentru functiile de sef la Directia Nationala Anticoruptie si de procuror-sef al Parchetului General. Comisia Europeana are semne de întrebare privind transparenta acestui proces. Criticile au fost formulate într-o scrisoare trimisa ministrului român al Justitiei de catre Catherine Day, cu care Mona Pivniceru s-a întâlnit ieri dupa-amiaza. Mark Gray, purtator de cuvânt al Comisiei, a precizat pentru TVR Info ca se asteapta ca ministrul român sa prezinte eventuale modificari la procedura de numire pentru cele doua posturi, procedura care – sublinia Gray – trebuie sa fie corecta si transparenta pe tot parcursul ei.

Kovesi muta si câstiga

Declaratiile acide ale actualei puteri împortiva Laurei Codruta Kovesi s-au îndulcit peste noapte. Hulita de actuala Putere, mai ales în dosarul referendumului, fostul procuror general al României Codruta Kovesi a fost recompensata cu un post caldut la Bruxelles. A fost detasata la Ministerul Afacerilor Externe pentru o perioada de trei ani. Functia sa este de ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la îndeplinirea conditionalitatilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie.

Solicitarea detasarii Codrutei Kovesi vine din partea MAE, dar pe locurile Ministerului Justitiei. Practic, postul a fost oferit fostului procuror general de catre ministerul condus de Mona Pivniceru, fosta sa colega din Consiliul Superior al Magistraturii. De altfel, Ministerul Justitiei a precizat ca a solicitat marti Ministerului Afacerilor Externe sprijin în vederea demararii procedurii de ocupare de catre fostul procuror general Laura Codruta Kovesi a postului de ministru-consilier.

„Propunerea Ministerului Justitiei a avut la baza necesitatea intensificarii eforturilor diplomatice pe lânga institutiile europene, în contextul în care România se afla înca sub monitorizarea CE în domeniul justitiei si luptei împotriva coruptiei, iar nominalizarea doamnei procuror Laura Codruta Kovesi s-a bazat pe experienta si calitatile profesionale care o recomanda pe deplin pentru ocuparea unui astfel de post”, se arata într-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Va alege DNA, nu Bruxelles-ul

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a explicat ca „s-a ajuns la un acord pentru ca Ministerul Justitiei sa aiba un înalt reprezentant în cadrul misiunii noastre permanente pe lânga UE, care sa promoveze interesele pe linia reformei justitiei”, a afirmat Corlatean.

Surse din Justitie spun ca este deja de notorietate în minister ca între actuala Putere si Laura Codruta Kovesi ar fi avut loc unele negocieri. Mai mult, Kovesi si-a depus candidatura si pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie si pare ca porneste acum cu prima sansa la câstigarea concursului. În aceasta situatie, Kovesi va renunta la postul de la Bruxelles.

Postul de la Bruxelles era creat pentru Morar

Postul de ministru-consilier a fost creat prin hotarâre de Guvern a primului ministru Calin Popescu-Tariceanu, în august 2008, si nu a fost ocupat de nimeni pânã în prezent. La acea vreme se vehicula faptul ca postul ar fi fost creat special pentru a fi tras pe dreapta Daniel Morar, seful DNA.

Andrei Astefanesei, Adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie