Mircea Cosea, analist economic: Reducerea CAS va avea un efect minor

 

Reducerea CAS este o masura buna, dar ca orice masura buna ea devine într-adevar pozitiva atunci când întruneste mai multe conditii: conditiile de mediu, în care este aplicata; de sustenabilitate si conditiile de perioade, când este aplicata, spune analistul economic Mircea Cosea.

calculator si pix„Din aceste trei criterii eu trag concluzia ca în momentul de fata aceasta masura are un efect minor, nu este în niciun caz o masura salvatoare, o masura de o importanta atât de mare încât sa reprezinta un progres în politica economica a României. De ce? Pentru ca aceasta masura este tardiva, nu a fost luata la momentul la care trebuia sa fie luata. Pentru a ajuta mediul de afaceri trebuia sa fie luata cel târziu în momentul când a fost marit salariul minim pe economie deoarece reducerea CAS ar fi atenuat efectul pe care îl are cresterea salariului minim asupra poverii pe care angajatorul o are”, a declarat, pentru Curierul National, Mircea Cosea.

El afirma ca în momentul de fata situatia economica a mediului de afaceri este destul de deteriorata pentru a mai fi ajutata de micsorarea CAS.

„Avem un numar foarte important de firme în insolventa, mai mult de 75% din insolvente sunt de fapt faliment, deci masura se aplica pe o masa de firme reduse si în foarte mare dificultate din punct de vedere al desfasurarii activitatii. Ea este târzie si pentru ca vine dupa ce au fost aplicate doua cresteri importante ale fiscalitatii la începutul acestui an prin accizarea carburantului si prin taxa pe instalatii industriale, taxa pe stâlp”, arata analistul.

„Este foarte posibil ca împovararea fiscala asupra angajatorului pe care cele doua taxe anterioare au determinat-o sa fie mai mare decât efectul pozitiv pe care l-ar avea reducerea CAS-ului. În al doilea rând, CAS-ul în momentul de fata este o masura incompleta, si asta cred ca doamna ministru Petrescu stie pentru ca cunoaste foarte bine manualele straine, nicaieri în niciun fel de manual strain, nicio experienta a altor tari din lumea civilizata reducerea fiscalitatii pe munca fara masuri de acompaniament nu are efectul dorit”, mai spune acesta.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie