Decizie CCR privind masurile economico-financiare la nivelul unor operatori economici: Conducatorul unei societati nu trebuie sa raspunda pentru contraventiile predecesorilor sai
Pe scurt, aceasta este concluzia care se desprinde din Decizia CCR care a analizat si a admis critica de neconstitutionalitate a dispozitiilor din dispozitiilor art. 82 alin. (3) teza finala din O.U.G. nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici. Cazul prezinta interes inclusiv prin faptul ca reglementarea, desi abrogata, poate sa produca efecte în continuare, asa cum este situatia de mai jos.
Prin Încheierea din 3 februarie 2014, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor mentionate, exceptie ridicata de petent în cadrul solutionarii cauzei civile având ca obiect anularea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, prin care a fost sanctionat cu amenda contraventionala, motivat de faptul ca “în cursul exercitiului financiar al anului 2012 a fost depasit în structura nivelul de cheltuieli aprobat prin bugetul de venituri si cheltuieli în conformitate cu Hotarârea Guvernului nr. 814/2012?, hotarâre prin care s-a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2012 pentru Societatea “R” – S.A., pe care o reprezinta în calitate de director general, începând cu data de 26 noiembrie 2012. Sanctiunea i-a fost aplicata potrivit art. 82 alin. (3) teza finala din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici.
În motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia a aratat ca textul de lege criticat nu tine cont de principiul legalitatii pedepsei, aplicabil si în materie contraventionala, principiu care a fost instituit ca o garantie a drepturilor si libertatilor.
Citeste articolul integral pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!