Dialogul din mediere nu este un dialog juridic

 

A media un conflict inseamna a discuta acea problema cu oamenii angrenati in ea, si, prin analiza facuta situatiei, persoanele din conflict si mediatorul mai ales, sa canalizeze dialogul pe solutii la problema, pe cat mai multe solutii.

mediere proces de comunicareDialogul pe solutii/propuneri la conflict nu poate fi decat subsecvent analizei de conflict, altfel nu am fi intr-un proces de mediere ci eventual intr-o negociere directa ori tranzactie. Medierea ca proces, are pe fond 3 etape distincte, ne referim nu la etapele procedurale ale medierii, ci la etapele de fond ale dialogului cu mediatorul. Cele 3 etape sunt:

a. analiza de conflict-devoalarea situatiei,

b. explorarea si analiza solutiilor posibile (propunerilor fiecarei persoane, si de ce nu, si ale mediatorului),

c. Negocierea solutiei finale satisfacatoare. In orice proces de mediere toate aceste etape trebuie sa compuna dialogul din sedintele de mediere, chiar daca sedintele se impart pe mai multe zile ori medierea are loc in aceeasi zi.

Dialogul din mediere este compus din aceste etape, si mediatorul este singurul care decide trecerea de la o etapa la alta. Tot el este cel care dirijeaza medierea, in sensul de a canaliza discutiile spre maxima prolificitate. Acest lucru inseamna ca daca una din persoane discuta sau pune in discutie lucruri nepertinente ori neconcludente cauzei, mediatorul, cu tact, rabdare si calm, fara sa jigneasca in vreun fel, va pune in discutie pertinenta si concludenta ideilor persoanei respective si o va face sa reconsidere daca e necesar sa se discute despre acea idee.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie