Creditele ipotecare in lei mai ieftine decat cele in euro

 

Cel mai ieftin credit imobiliar standard în lei afiseaza o dobânda efectiva de 5,5% pe an, în timp la euro costul minim este de 6% pe an.

Creditele imobiliare în lei le-au egalizat pe cele în euro ca nivel al costului efectiv în primavara, pe fondul ajustarii pretului împrumuturilor la evolutia dobânzilor pe piata monetara, ajunse la minime istorice datorita procesului de relaxare monetara derulat de BNR si a lichiditatii excedentare din sistemul bancar.

Dobânzile medii la creditele imobiliare în lei si euro s-au miscat în jurul a 5,5% pe an în perioada martie-mai, potrivit celor mai recente date agregate de BNR, dar ofertele existente pe piata în prezent sugereaza o largire a ecartului de dobânda, în favoarea împrumuturilor în lei.

casa-creditCea mai avantajoasa oferta standard de credit în lei este afisata în prezent de banca de stat CEC Bank, cu o dobânda efectiva de 5,53% pe an, adica o rata lunara de sub 1.000 de lei pentru un credit de 178.000 de lei echivalentul a 40.000 de euro) acordat pe o perioada de 30 de ani. Cel mai ieftin ipotecar standard în euro are o dobânda efectiva de 5,91% pe an, potrivit datelor agregate de portalul Conso.ro.

„Cei care opteaza pentru un credit în euro sunt în principal clienti de tip affluent (cu venituri ridicate – n. red). Acestia au un grad de educatie financiara mai ridicat si pun în balanta riscul valutar si cel monetar, având în vedere ca Robor nu este chiar cel mai stabil indicator. Avansul mai mare solicitat la un credit în euro nu este nicidecum un impediment pentru acest tip de clienti“, afirma Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Bidian spune ca circa jumatate din clientii Kiwi Finance opteaza pentru un credit în euro. Si aceasta în conditiile în care dobânzile monetare au avut în general o tendinta de scadere în ultimul an, dar clientii care au optat pentru un credit în lei nu au fost scutiti de emotii, adica de perioade de volatilitate. De exemplu, la începutul anului, indicatorul Robor la 3 luni a crescut surprin­zator de la 2% pe an la 3,5% pe an într-o singura saptamâna.

Citeste articolul integral zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie