Conducerea Electrocentrale Bucuresti a negociat reduceri de pret pentru gazul importat din Federatia Rusa

 

Conducerea Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a negociat si obtinut de la WIEE reduceri de pret pentru gazul importat din Federatia Rusa, dupa cum ne-a spus directorul companiei, Gabriel Ignat, într-un interviu. Compania continua negocierile pentru un pret mai bun si securizarea cantitatilor pentru o iarna care poate fi dificila, dupa cum a avertizat Federatia Rusa. Domnul Ignat ne-a declarat, într-un interviu, ca încearca sa schimbe si formula de calcul a pretului din contractul de import pe care ELCEN îl are cu WIEE si care este valabil pâna în 2019.

Electrocentrale Bucuresti, ELCENDirectorul ELCEN sustine ca a solicitat oferte si pentru înmagazinarea gazelor, astfel încât la iarna sa aiba o anumita cantitate de gaze la dispozitie, în cazul în care se sisteaza importurile, pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina. Gabriel Ignat sustine ca ELCEN cumpara gaze rusesti si de la Romgaz, dar la un pret mai mare decât tariful platit catre WIEE.

Domnul Ignat ne-a spus ca activitatea de achizitie a gazelor pentru ELCEN ar trebui externalizata unui furnizor puternic, care sa-i securizeze producatorului de agent termic cantitatile de care are nevoie la un pret foarte bun, în contextul în care se dezvolta produsele bursiere de tranzactionare, iar mecanismele de echilibrare devin mult mai complicate.

Directorul ELCEN ne-a spus ca finalul acestei luni va fi unul fierbinte pentru divizarea societatii, care se pregateste de fuziunea cu RADET Bucuresti. În aceasta saptamâna, trebuie aprobate divizarea ELCEN si transformarea RADET din regie în societate comerciala. Dupa ce iau fiinta companiile rezultate din divizare, eveniment preconizat de Gabriel Ignat la finele lunii august, statul trebuie sa transfere actiunile ELCEN de la Departamentul pentru Energie la Primaria Capitalei si Primaria Constanta. Apoi este pregatit procesul de fuziune ELCEN – RADET Bucuresti.

Reporter: Cât plateste Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) pentru gazele rusesti în momentul de fata? Dar pentru gazele din productia interna?

Gabriel Ignat: Pretul mediu pentru gazele din productia interna este în jurul a 89 de lei/MWh. Gazele importate le luam de la WIEE si Romgaz. Începând din aprilie de la WIEE am cumparat gaze la un pret sub nivelul celor preluate de la Romgaz. Când ne face cosul lunar (n.r. reglementatorul pietei de energie stabileste lunar cota obligatorie de importuri pentru toate tipurile de consumatori), Romgaz ne vinde la pachet gazele interne cu cele rusesti. Pretul lor pentru gazele importate este mai mare decât tariful cu care cumparam noi gazele de la WIEE. Acum avem un pret în jur de 110 lei/MWh pentru gazele rusesti, ceea ce este un nivel foarte bun.
Precizez ca, în contextul geopolitic actual, ELCEN trebuie sa-si puna la punct o strategie de securizare a cantitatilor de gaze pentru aceasta iarna, dar si un plan pe termen mediu. Pâna acum, achizitia gazelor a fost haotica, fara sa se încerce macar realizarea unei strategii. Suntem, într-adevar, captivi în contractul de import cu WIEE, care este rostogolit de pe vremea RENEL si a carui valabilitate expira în 2019.

Citeste interviul integral pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie