Normele de aplicare a contractului-cadru privind acordarea de servicii medicale vor fi modificate

 

Normele de aplicare a contractului-cadru privind acordarea de servicii medicale urmeaza sa fie modificate, astfel încât spitalele private sa poata încasa de la pacienti diferenta dintre costurile reale ale interventiilor si sumele decontate de CNAS, a afirmat, pentru Curierul National, Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed).
spital coridorAstfel, pacientii care se trateaza în unitatile private vor primi, la externare, un decont de cheltuieli, în care se explica exact costurile interventiei de care acestia au avut nevoie.
„Atât ministrul Sanatatii, cât si presedintele CNAS au fost deschisi si au înteles ca spitalele private nu au cum sa-si acopere costurile din decontarile facute cu Casa. Urmeaza ca Palmed sa trimita saptamâna aceasta propunerile de modificare a normelor de aplicare a contractului-cadru”, ne-a spus Cristian Hotoboc, adaugând ca aceste modificari vor intra în vigoare în cel mai scurt timp posibil.

Sumele decontate nu acopereau costurile

Pâna acum, spitalele private încasau de la pacienti diferenta dintre costurile reale si sumele decontate de CNAS prin asa-numita taxa pe conditii hoteliere speciale, dar de la 1 iunie (de când se aplica noul contract-cadru) aceasta taxa a fost limitata la maximum 300 de lei pe ziua de spitalizare. Astfel, unitatile private au ajuns în situatia în care nu mai puteau încasa bani de la pacienti (în afara de cei 300 de lei pe zi de spitalizare), în timp ce sumele decontate nu acopereau costurile.
„Spitalele private nu pot sustine costurile în relatia contractuala cu Casa Nationala de Asigurari daca nu modifica normele de aplicare a contractului-cadru”, a afirmat presedintele Palmed, adaugând ca pacientii vor achita coplata, iar procesul va fi mult mai transparent.

Decont cu costuri detaliate

Pe acest decont primit, se va preciza atât suma pe care unitatea a decontat-o de la Casa, cât si costurile detaliate ale medicamentelor, materialelor sanitare, investigatiilor, interventiilor, dispozitivelor medicale etc.
„O sa fie totul clar: atât a platit pacientul pentru ca atât au costat serviciile primite”, a continuat Cristian Hotoboc, adaugând ca, în acest caz, nu mai poate nimeni sa spuna ca pacientii sunt pacaliti sau ca li se încarca facturile cu taxe foarte mari pentru conditii hoteliere.

Reprezentantii spitalelor private au avut saptamâna trecuta o întâlnire cu oficiali ai Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, în cadrul careia s-a discutat despre modificarile care trebuie aduse normelor de
aplicare a contractului-cadru astfel încât unitatile private sa nu fie închise din cauza faptului ca, la ora actuala, nu îsi acopera costurile de functionare. curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie