Vot obligatori si amenda pentru neprezentare la vot – Proiect de lege

 

Cativa parlamentari social-democrati au scris o lege prin care doar persoanele de peste 80 de ani si bolnavii sunt scutiti de prezenta la urne. Ceilalti risca sa fie amendati daca nu se prezinta. Ideea PSD-istilor incalca insa drepturile omului si constitutia, spun analistii.

votPotrivit textului initiativei legislative, romanii si-ar putea pierde un drept pe care l-au castigat dupa revolutia din 1989, iar prezenta la urne ar redeveni obligatorie. Cine nu s-ar conforma, ar risca amenzi.

“Am venit, in text, cu 1.000 de lei. Acum, in urma unor discutii cu oamenii, credem ca o reducem la 500 de lei”, a spus Ioan Munteanu, deputat PSD.

Exceptie de la regula ar putea face doar bolnavii cronici si persoanele care la momentul votului au trecut de 80 de ani. Initiatorii spun ca astfel, cetatenii vor fi nevoiti sa se informeze asupra programelor politicienilor si vor deveni mai responsabili atunci cand pun stampila. Un alt argument invocat: “Nu vom mai avea niciun fel de mita electorala pentru ca nimeni nu isi va permite financiar sa influenteze un numar atat de mare de alegatori”, a spus Valeriu Steriu, deputat PSD.

Si totusi, legiuitorul s-a gandit si la cei care nu vor sa aleaga pe nimeni. Astfel, pe langa numele candidatilor, pe buletinul de vot va fi si un patrulater in care va sta scris “niciunul dintre candidati nu corespunde”. Daca jumatate plus unu dintre alegatori vor stampila acest vot alb, alegerile se reiau.

Parlamentarii nostri fac glume de prost gust, spun analistii. Si tot ei apreciaza ca o astfel de lege incalca grav drepturile omului.

“Nu inteleg care sunt motivele ascunse ale unei astfel de decizii. Nu mai exista niciun fel de garantie ca partidele pot hotari in final care e rezultatul, cata vreme la o prezenta redusa reusesc sa isi impuna punctul de vedere”, a spus Cristian Parvulescu, presedinte Pro Democratia. stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie