Exceptia de neconstitutionalitate privind Legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost admisa de Curtea Constitutionala cu opinie separata

 

In Monitorul Oficial nr. 521 din 14 iulie 2014 a fost publicata Decizia nr. 297 din 22 mai 2014 a Curtii Constitutionale referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

avocat2Prin Sentinta civila nr. 2.852 din 30 septembrie 2013, pronuntata in Dosarul nr. 3.460/2/2013, Curtea de Apel Bucuresti — Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, exceptie ridicata de Asztalos Csaba Ferencs cu ocazia solutionarii unei contestatii impotriva deciziilor emise de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca dispozitiile art. 17 alin. (1) si (2) din Legea nr. 51/1995 se refera la primirea in profesia de avocat, nefacand distinctie intre avocatii cu drept de exercitare a profesiei si cei incompatibili. Astfel, primirea in profesia de avocat desemneaza dreptul de a valorifica examenul sau interviul pe care candidatul il sustine. Nu exista nicio distinctie relevanta intre persoanele care au promovat examenul de primire in profesia de avocat si sunt in situatia de incompatibilitate, respectiv persoanele inscrise pe tabloul avocatilor suspendati, incompatibili. Ambele categorii sunt in situatia de incompatibilitate, ambele categorii au avut ca si conditie de primire in profesia de avocat examenul (interviul pana la modificarea legii). Nu exista nicio o justificare obiectiva care sa urmareasca un scop legitim pentru impunerea acestei interdictii, textul criticat fiind, astfel, discriminatoriu.

Citeste mai departe pe infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie