Ministrul Doina Pana despre fondurile alocate in ultimii ani pentru prevenirea inundatilor

 

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, a explicat pentru Capital ce fonduri au fost alocate în ultimii zece ani pentru prevenirea inundatilor si care este necesarul pentru urmatoarele doua decenii.

doina panaCapital: Anul 2014 a fost unul cu multe probleme create de inundatii. Ce se face, concret, pentru gestionarea acestei problematici?

Doina Pana: Strategia de management al inundatiilor pe termen mediu si lung aprobata recent de Ministerul Mediului si Padurilor, precum si noua legislatie româneasca, implementeaza conceptul european de amenajare – „mai mult spatiu pentru râuri“, si, totodata, constientizarea riscului la inundatii. Se urmareste, în primul rând, protectia oamenilor si a bunurilor acestora prin realizarea, dupa caz, a unor lucrari structurale de aparare: acumulari, poldere, diguri si derivatii de ape mari. Este avuta în vedere o abordare integrata a tuturor componentelor managementului riscului la inundatii, astfel încât în viitorul apropiat sa se realizeze o trecere de la modul „reactiv“ de interventie la cel „proactiv“, în care planificarea si dezvoltarea durabila, precum si constientizarea riscului sa devina predominante.

Capital: Câti bani s-au alocat pentru prevenirea inundatiilor în ultimii 10 ani?

D.P.: În conformitate cu Planul de Actiune pentru implementarea Strategiei de Management al Riscului, valoarea totala a investitiilor si realizarii masurilor propuse, în perioada 2010-2035, este de aproximativ 25 miliarde de euro, ceea ce înseamna aproape un miliard de euro pe an pentru toti „actorii“ implicati (Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Partea ce revine AN Apele Române este estimata la aproximativ 300 mil. euro/an, pentru investitii în lucrari hidrotehnice si pentru implementarea de masuri nonstructurale (îmbunatatirea sistemelor de monitoring al apelor, alarmare-avertizare, pregatire-formare profesionala, colaborare interinstitutionala etc). În ultimii ani, în cadrul AN Apele Române volumul investitional a fost de circa 125-130 mil. euro/an pentru lucari de infrastructura de aparare si aproximativ 25 mil. euro/an pentru masuri nestructurale. Lucrarile promovate în ultimii zece ani au fost nu numai pentru refacerea sau întretinerea lucrarilor existente, ci si pentru punerea în siguranta a barajelor, pentru supraînaltarea digurilor, pentru aducerea lor la clasa de importanta proiectata sau reîncadrarea acestora într-o clasa superioara.

Am preluat de la Agentia Nationala de Îmbunatatiri Funciare diguri cu o lungime de 2.000 de km, din care 1.152 de km îi reprezinta digurile de la Dunare. Majoritatea au fost abandonate si nu s-a mai investit nimic de foarte multi ani. Va amintiti ce probleme au fost la Bentu, în aceasta primavara. Desi nu ni s-au alocat fonduri suplimentare sa le reabilitam, noi le-am inclus pe lista de investitii si speram ca, în câtiva ani, sa le aducem la nivelul standardelor cerute de directivele europene.

Citeste interviul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie